dimarts, 7 de setembre del 2021

Condemnades 10 estudiants per participar en la campanya que ha aconseguit la rebaixa de les taxes universitàries


2/9/21 Alerta Solidaria - Una absolta i deu condemnades, de les divuit estudiants que aquell 15 de març de 2018 van ser identificades per participar en la protesta a la Seu de la Secretaria d’Universitats, a Via Laietana de la capital catalana.

El periple judicial, a l’espera d’un possible recurs, compta ja amb la sentència del Jutjat Penal núm. 28 de Barcelona que imposa 1.080 € per cap, més les costes processals, pel delicte de desobediència greu a l’autoritat, és a dir, per haver desatès l’ordre dels agents policials que els ordenaven alliberar-se de les cadenes on eren lligats -a les portes de la seu institucional- o dels bidons on eren bloquejats -enmig de la Via Laietana de Barcelona-, i això que no disposaven de les eines ni les claus per a fer-ho.

L’acció de protesta s’emmarca en la llarga lluita estudiantil per a forçar el govern a complir amb els compromisos i acords fixats pel conjunt de la comunitat eductiva superior i que exigia la rebaixa substancial de les taxes universitàries. A novembre de 2019, després de nombroses mobilitzacions i malgrat la dura repressió patida, el moviment estudiantil es feia ressò dels primers anuncis públics de cessió per part del govern de la Generalitat de Catalunya.

Des del 2016, tant el Parlament de Catalunya com els rectors de les principals universitats reclamaven la rebaixa del 30%. Demanda desobeïda sistemàticament el Govern de la Generalitat i que provocà la reacció del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, entre altres associacions i assemblees de facultats.

Fruit de la campanya iniciada, amb actes arreu del país, amb vagues, ocupacions, talls de vies, pintades, murals, pancartes, etc, el curs passat ja es van aplicar les primeres rebaixes i enguany arriben als màsters.

La campanya ha estat llarga i no exempta de repressió. Com succeí amb la manifestació del 2 de març de 2017 i la posterior operació policial per intentar frenar la convocatòria de vaga de l’11 de maig de 2018. El cos dels Mossos d’Esquadra ha intentat presentar reiteradament en seu judicial el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans com una organització criminal, fet que no és nou i que de ben segur es repetirà en el futur mentre la precarietat de mitjans i les retallades continuïn al món educatiu i per tant la lluita continuï ben viva.

La rebaixa de les taxes universitàries ha estat una victòria clara però la lluita continua. Cal seguir enfortint l’organització popular i no deixar-se vèncer per la repressió. Malgrat les actuals condemnes, seguim i seguirem!

Aporta el teu suport econòmic, difòn la notícia i sobretot, organitza’t i lluita!
Núm. de compte solidari: ES74 3025 0002 4614 3344 7057