dimecres, 6 de maig del 2020

75è aniversari de l'alliberament del camp de concentració de Mauthausen: documental "Els últims espanyols de Mauthausen i de la resta de camps nazis"



cuartopoder.es - "Poc abans de morir el gadità Eduardo Escot em va dir que no volia homenatges, que ja de poc servien els monuments i les estàtues. L'única cosa que desitjava és que a Espanya es conegués la veritat ". Aquestes paraules de periodista Carlos Hernández apareixen en el seu recent estrenat documental "Los últimos españoles de Mauthausen y del resto de campos nazis". El treball, amb 18 entrevistes a supervivents espanyols del genocidi, reflecteix també "la col·laboració activa" de Franco. La seva és una sèrie de traïcions i l'última va ser l'oblit a què se'ls va condemnar amb l'arribada de la democràcia.
  El documental posa veu i rostres a la història dels 9.300 espanyols i espanyoles que van ser deportats als camps de concentració -5.500 van ser exterminats allà-. Per a Hernández "tanca el cercle" de l'intens treball d'investigació que porta anys realitzant i que va publicar el 2015 de manera més ampliada en un llibre que porta el mateix nom.
  Aquest dimarts es compleixen 75 anys de l'alliberament de Mauthausen, però han hagut de passar més de quatre dècades després de la mort del dictador perquè un Govern a Espanya s'hagi decidit a commemorar aquesta jornada com "el Dia d'homenatge als espanyols deportats i morts en camps de concentració ".
https://www.cuartopoder.es/cultura/2020/05/05/los-ultimos-espanoles-de-mauthausen-la-contribucion-de-franco-y-la-traicion-de-su-pais/

La Generalitat de Catalunya publica un Memorial amb totes les biografia

ara.cat - Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya publica, en accés obert, el Memorial Democràtic, Deportats catalans i espanyols en els camps de concentració nazis, "és un projecte que va començar a gestar en 2007 amb la col·laboració de l'Amical de Mauthausen i la Universitat Pompeu Fabra. dels més de 9.000 deportats registrats, al voltant de 2.000 són catalans (falten 200 biografies per aclarir).
  El cens detalla el trajecte vital de tots aquests deportats des del moment de la detenció i el seu pas per diferents camps i presons fins a l'arribada als camps de concentració. "la investigació aporta informació sobre la seva estada al camp però, en molts casos, també de l'itinerari anterior dels deportats i de l'itinerari dels supervivient és després de l'alliberament -explica el professor d'història de el dret de la Universitat Pompeu Fabra Alfons Aragoneses, que va participar en el projecte-.Cal destacar que els investigadors van anar a buscar informació de deportats que no havien seguit l'itinerari més conegut (Guerra Civil - exili - resistència o treball forçat - Stalag - camp de concentració) i, en aquest sentit, és molt valuosa la incorporació de dades de jueus espanyols residents a Europa que van ser deportats als camps per la seva condició de jueus ". Consten els noms d'uns centenars dels jueus espanyols que van passar pels camps".