Crida pel 18D Dia Internacional de les persones Migrades
COMUNICAT - Avui 18 de desembre, Dia Internacional de les Persones Migrades, una setmana després de la commemoració del 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, ens trobem per seguir reclamant el Dret a Migrar i mostrar el nostre rebuig al Pacte Europeu de Migracions i Asil (PEMA) que es vol tancar avui mateix.
En aquests moments, representants de la Comissió Europea, el Consell d’Europa i el Parlament Europeu estan reunits a Brussel·les per decidir fins a on és acceptable seguir vulnerant els drets de les persones migrades i fins a on es pot seguir lucrant amb el negoci de l’externalització de fronteres i la venda d’armes, de l’espoli dels recursos del sud global i d’ajudes al desenvolupament que amaguen més militarització de les fronteres.
Però que és el PEMA?
1. Fronteres com a espais on no aplica la llei. La proposta de Pacte crea una ficció de no-entrada segons la qual les persones que entrin per vies irregulars a Europa no es consideraran en territori Europeu, tot i haver-hi arribat en la pràctica. Normalitzarà els hotspots o punts calents, com a Lesbos o Canàries, en condicions semblants a la detenció i sense accés a la necessària assistència jurídica, mèdica o psicosocial.
2. Més discriminació i menys garanties d’accés a l’asil. S’aplicarà un “Procediment en frontera”, de manera que les persones que necessitin demanar asil ho hauran de fer des de la frontera, amb terminis accelerats i amb menys garanties legals. Aquest procediment serà obligatori per a persones provinents de països amb una taxa de denegacions alta (recordem que la taxa de reconeixement a Europa és del 38,5% i a l’Estat espanyol de només el 16,4%), el que suposa una discriminació per nacionalitat i fa impossible l’anàlisi cas per cas com marca la llei.
3. Normalitza les detencions massives, fins i tot de menors. La proposta de Pacte promou detencions fins i tot, de famílies i infants a partir de 6 anys durant llargs períodes de temps, en dispositius de detenció sense especificar. Es generalitza així la privació de llibertat i provoca un impacte devastador en la vida i la salut de les persones.
4. Més expulsions exprés. La proposta de Pacte utilitza els conceptes de “tercer país segur” i de “país d’origen segur” per denegar sol·licituds d’asil segons nacionalitat i per limitar l’accés a procediments justos. La definició de “tercer país segur” queda a discreció de cada Estat.
A més, en cas de denegació de l’asil, s’activa la “directiva de retorn immediat”, que permetrà allargar la detenció i accelerar la deportació, fins i tot de persones que estan en procés de recórrer la denegació.
5. Més pressió als països d’arribada a la UE. Lluny de crear un mecanisme de coresponsabilitat entre els 27 per a la reubicació de persones sol·licitants d’asil, el Pacte manté l’obligatorietat de demanar asil al primer país d’arribada. Això obstaculitza la reunificació familiar i agreuja la ineficiència i la desigualtat entre els sistemes d’asil dels diferents estats de la UE.
6. Un sistema injust de solidaritat a la carta. El Pacte estableix un sistema d’acollida sistema flexible i voluntari que permet pagar per no acollir. Així, alguns països podrien evitar les seves obligacions de protecció internacional a canvi d’aportar 20.000 euros per persona rebutjada, a un fons que permetria finançar deportacions i accions de control fronterer, fins i tot, a tercers països.
7. Via lliure als països de la UE per saltar-se les obligacions internacionals. Els estats podrien al·legar una situació de “crisi”, “instrumentalització” o “força major” per incomplir encara més les seves obligacions d’acollida. Tot i no definir els conceptes, amb aquest mecanisme es podria arribar a suspendre el dret d’asil.
8. Més criminalització de les persones que migren. El Pacte consolida un enfocament securitari de les polítiques migratòries de la UE. Enforteix el paper i dels recursos de Frontex i persegueix a aquelles persones o organitzacions que incitin, segons la UE, a entrar a Europa sense autorització i augmenta les penes a persones acusades de tràfic d’éssers humans que sovint no són més un membre més del grup de persones en migració. A més, el Pacte preveu la possibilitat de reintroduir controls a les fronteres interiors de la UE.
9. Més vigilància massiva. Mitjançant la reforma d’EURODAC (la base de dades europea de persones migrades i sol·licitants d’asil), el Pacte permetrà diversificar i augmentar la recollida de dades sensibles, com ara dades biomètriques de la cara, fins i tot d’infants. El Pacte permetrà creuar aquesta informació amb dades policials, promovent el perfilament i la discriminació racial.
10. Més Europa Fortalesa. El Pacte segueix reforçant l’externalització de fronteres, aposta per delegar la gestió de les migracions en altres països a canvi de beneficis comercials i acords de cooperació condicionada. La UE i els seus membres pacten amb Estats i governs com el Líbia, Tunísia, Níger o el Marroc a canvi d’evitar, costi el que costi, les arribades a Europa. Per contra, no s’inclou l’aplicació de vies legals i segures que possibilitin la migració amb dignitat ni cap mesura per evitar les vulneracions de drets i les morts en les rutes migratòries d’accés a Europa, o per eradicar la violència institucional a les fronteres o en el territori europeu.
Per tot això, demanem:
* Llibertat de moviment. Dret a migrar, dret a quedar-se.
* Vies legals i segures per migrar
* Respecte i garantia d’accés al dret d’asil
* Acollida digna per totes, sense discriminacions
* Regularització x totes, regularización ya
Convoquen: UCFR, Coordinadora Obrim Fronteres, Tanquem els CIEs, Mulheres Brasileiras Contra o Fascismo, amb motiu del dia internacional de les persones migrades.
Avui 18 D, davant de la seu de la UE, reclamem un pacte que posi la vida i les persones al centre. El PEMA mata!. Que no et venguin el Pacte !
Contra el Pacte Europeu de Migracions i Asil
Dilluns 18 de desembre, 18.30h
Seu de la UE, Passeig de Gràcia 90, BARCELONA
ProuMorts #PEMAmata
#RegularizaciónYa