dilluns, 15 d’octubre del 2018

Barcelona: Xerrada-debat És possible una gestió pública i democràtica de l’aigua a l’AMB?


BARCELONA - Diàleg amb l’Anne Le Strat, ex-tinent d’alcalde de París i màxima precursora de la remunicipalització de l’aigua i taula rodona amb la participació de les diferents forces polítiques de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
Des de l’any 2013, l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és gestionada per l’empresa mixta Aigües de Barcelona, conformada en un 85% per la multinacional Agbar-Suez, en un 15 % per La Caixa i en un 15 % per l’AMB.
L’any 2016, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar la creació d’Aigües de Barcelona per diversos motius, principalment per l’adjudicació a Agbar sense fer cap concurs públic i, també, per no haver justificat que el model mixt era el millor model per gestionar l’aigua a la ciutat.
Durant la primavera del 2018, moltes entitats, juntament amb la ciutadania de Barcelona, es varen organitzar per tirar endevant una inicitaiva ciutadana que promogués una consulta on es preguntés a les barcelonines i als barcelonins la seva opinió sobre la gestió de l’aigua. Les promotores varen aconseguir amb escreix superar el llindar mínim de 15.000 signatures que ens demanaven. No obstant, el Ple Municipal del 10 d’Abril va rebutjar tirar endevant la iniciativa ciutadana que comptava amb més de 20.000 signatures de recolzament. Aquesta decisió del ple municipal ha estat recorreguda pels impulsors de les Iniciatives Ciutadanes i es resta a l’espera de la resposta.
A més, a hores d’ara, cal que el Tribunal Suprem de Justicia resolgui sobre la sentència de 2016 que anul·lava la creació al 2013 de l’empresa mixta. Això vol dir que tindrem una resposta definitiva de si l’empresa mixta pot continuar amb la gestió com fins ara o hem d’encaminar-nos a una anul·lació d’aquesta.
Sens dubte, si la sentència ens és favorable, ens trobem davant de la gran oportunitat de canvi a un model més democràtic, transparent, econòmic i sostenible.
Per a inspirar-nos en la creació d’aquest model pública i democràtic, el proper 16 d’Octubre, escoltarem de primera mà l’experiència de l’Anne Le Strat, principal precursora de la remunicipalització de l’aigua a París, i de l’observatori de l’aigua de París. El primer observatori ciutadà de l’aigua, que permet una gestió més transparent i democràtica d’aquest bé comú. Després, tindrem l’oportunitat de debatre amb els diversos grups polítics de la ciutat pel que fa a les seves propostes en la gestió de l’aigua a la ciutat.
16 d’octubre de 2018, 18:30 h.
Museu Frederic Marès (Pati Verger) (Plaça Sant Iu, 5, 08002 Barcelona)