dimecres, 12 de març del 2008

Eleccions 2008: El "sudoku" electoral

Badalona.- Les eleccions ja han passat i podem fer un anàlisi a la nostra ciutat, encara que necessàriament sintètic,però podem extreure algunes claus de les que ningú en parla i, en canvi, són prou eloqüents.
La lectura particular que cal fer a Badalona d'aquests comicis és el vot de càstig que ha rebut l'alcaldessa socialista Maite Arqué, que recordem el seu propi partit l'ha forçat anar a Madrid per treure-se-la de l'alcaldia.
La participació electoral respecte l'any 2004, que és el que correspon d'analitzar, fou a Badalona del 68%, per sota de la mitjana situada en un 75%. Respecte a l'any 2004 l'abstenció ha augmentat a la nostra ciutat en un 5%, poc més de 100.000 electors acudiren el 9 de març a les urnes. També hi ha hagut un augment del vot en blanc i nul, és a dir d'un vot considerat de protesta. Del 1,28% del 2004 passa al 4% pel que fa al Senat i del 1,28 al 2,65% al Congrés.

Càstig a Arqué


Els propis votants socialistes han decidit un vot especific de càstig a la candidata al Senat, l'alcaldessa Maite Arqué, ja que la llista al Congrés que encapçalava la fins ara Ministra d' Habitatge, Carme Chacón, ha obtingut a Badalona 56.725 vots, mentre que han correspost 3.512 vots menys a la candidatura al Senat de Maite Arqué amb poc més de 53000 sufragis. Però el càstig a la candidatura personal de l'alcaldessa de Badalona ha estat més espectacular si ens fixem en la diferència de vots aconseguits pel conjunt de les formacions de la coalició Entesa Catalana de Progrés (PSC+ICV-EUiA+ERC) per la qual concurria al Senat, sent aquesta diferència de més de 13.000 vots: PSC-56.725, ICV-EUiA-5.616 i ERC-4.861= 67.202 vots al Congrés. Més de 13.000 sufragis de diferència sobre els 53.213 vots arreplegats per Arqué. Per tant, sí s'ha efectuat un vot de càstig i de rebuig que des de determinats sectors socials havien demanat explícitament durant la campanya per la seva política agressiva amb els ciutadans i complaent amb els interessos especulatius immobiliaris.

La decisió política del PSC de desplaçar Arqué de l'alcaldia, enviant-la a Madrid, es va fer evident durant la campanya en que fou ocultada i no va comparèixer conjuntament amb els principals líders polítics i mediàtics socialistes. Arqué ha deixat de ser pel PSC un valor a l'alça. Un personatge, la "Matriuska" com ja se l'anomena, que s'ha distingit per estendre la corrupció municipal a totes les àrees de l'Ajuntament i pel seu nepotisme, la darrera cirereta de la qual ha estat deixar al seu cunyat com a proper alcalde.

Resta de partits


Si fem un anàlisi general, el PSC a la ciutat ha augmentat en porcentatge però no pas en vots (uns 5.000 menys, ) respecta fa quatre anys. El Partit Popular repeteix com a segona força política de la ciutat amb quasibé els mateixos vots (20.452) i porcentatge amb una lleugera pujada. Convergència i Unió (CiU) es queda si fa no fa exactament com en el 2004, amb 14.609 vots i un 13,6 %. Iniciativa (ICV-EUiA) baixa tant en vots com en porcentatge; perd més de 3000 vots quedant-se amb 5.616 i del 7,6% del 2004 passa ara al 5,2%. Segueix la tendència a la baixa d' aquesta coalició a la nostra ciutat. I es que el seu Grup Municipal ha abandonat l'electorat que representa en tots aquests anys de gestió al govern i ara a l'oposició, amb membres acusats i tiltllats de nepostisme i ineficàcia. Una coalició que en aquesta ocasió, de ser unes eleccions municipals, s'hauria quedat al límit de restar sense representació institucional, fora del Consistori.

D'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) podem dir que s'ha corfirmat la seva espectacular baixada, sent a Badalona del 10,22% aconseguit al 2004 a un esquifit 4,5%. Segueix la tendència a la baixa de la formació republicana a Badalona rebassant els nivells d'abans d'entrar a l'Ajuntament el 2003. Perd vots i porcentatge. A Badalona, al marge de la tendència general, hi ha uns culpables polítics per donar tant mala imatge els darrers anys de la gestió republicana en el Consistori que a ningú se li escapa. Amb els resultats del passat 9 de març, d'haver estat unes eleccions locals, ara, estarien fora de l'Ajuntament. Han esgotat la confiança de moltíssims ciutadans que dipositaren en ells durant l'anterior etapa electoral, convertint-se en un partit "penebeutitzat", conservador, que mira més pels seus privilegis, amb tics sobiranistes.



Sudoku


Convindrem a assenyalar que el PSC obté una gran victòria en quant a porcentatge, però apenes obté una pujada de 80.000 vots a Catalunya que són els que li han donat la victòria al PSOE. ¿Com és possible? gràcies al sudoku electoral. Bàsicament per l'absoluta desfeta d'IU, els escons deixats per IU-ICV i ERC (ambdós grups han abandonat els respectius electorat d'esquerres, i en el cas d'ERC els vots perduts no han passat a CiU), deixant aquesta política, encara que aparent, al PSC, que ha possibilitat un traspàs de vots al PSOE amb les restes finals. I gràcies a un petit augment de votants -uns 35.000- sobre tot al País Basc i a Catalunya del que els socialistes s'han beneficiat. La majoria dels vots aconseguits el 2004 per IU/ ICV-EUiA i ERC han anat a parar en aquesta ocasió clarament a l'abstenció.


Curiositat


I una nota curiosa. Una de les formacions que més ha augmentat en porcentatge- i en vots- al Senat a Barcelona i a Badalona, també, ha estat la Comunión Tradicionalista Carlista (CTC) que de 52 vots rebuts a Badalona l'any 2004 ha passat a tenir-ne 1.458, un 0,53%. En el conjunt de la província de Barcelona ha aconseguit 25.470 vots (0,93%) quan fa quatre anys només aconseguiren la més que modesta xifra de 2.988 vots. Hem de dir que pel que fa a la CTC el sudoku no ha aconseguit desxifrar, encara, la clau d'aquest augment.
Ni que sigui per veure com acaben de païr-ho els propis carlistes us donem l'enllaç a la seva web que, sens dubte, a partir d'ara serà més visitada: http://www.carlistas.es/