Badalona.- L'Associació de Veïns de Canyet ha interposat davant la fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme del TSJC una denúncia contra l'Agència Catalana de l'Aigua , ens adscrit en el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, per si ha comés un delicte contra els recursos naturals, la salut pública i el medi ambient en permetre el malbaratament d'aigua.
A finals de febrer fa saltar a l'opinió pública l'existència d'almenys una dotzena de fuites en la canonada d'Aigües del Ter-Llobregat que porta aigua del riu Ter fins a Barcelona, sobre tot en el tram comprés a l'entorn de Can Coll i Torre Codina, a Badalona. La fuita es calcula que suposa una pèrdua de més de 200.000 litres diaris, prop del consum diari d'una població de 2000 habitants. D'ençà que ha començat la investigació han sorgit informacions que freguen l'escàndol, com que totes les administracions públiques d'ença de la primavera de 1974 tenien perfecte coneixement de l'existència de l'estat lamentable de la canonada i deles fuites que ja des de llavors es venen produint i del malbaratament del recurs natural. I, almenys, des de fa tres anys, en que la mateixa entitat de veïns de Canyet que ara ha denunciat a la fiscalia de Medi Ambient, havia presentat diversos advertiments i denúncies a l'Ajuntament de Badalona. Aigües del Ter-Llobregat des del 2005 està portant a terme treballs per desdoblar la conducció. L'organisme hidràulic afirma que aquests treballs han de facilitar reparar part de la conducció que es dels anys 60, però que no pot tallar el subministrament de més de 2,5 milions de persones, ja que és un túnel excavat a la muntanya i les reparacions han d'efectuar-se des de l'interior de la galeria.
La fiscalia investiga si entre la detecció del problema i la decisió de prendre solucions definitives per part de l' ACA i l'ATLL s'ha permés el malbaratament d'aigua. L'agreujant del cas es que aquest malbaratament es produeixi paral·lelament a les restriccions de l'ús d'aigua potable per a la població i en època de greu sequera.
La denúncia efectuada per l'AAVV de Canyet, a través del seu president Miguel Jurado, també regidor independent del Grup Popular de l'Ajuntament de Badalona, demana que l'investigació ara oberta pugui tenir efectes penals. El Codi Penal tipifica com a delicte els abocaments de qualsevol naturalesa que perjudiquin la salut, la qualitat de vida o el gaudiment de les aigües públiques.
Segons la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat, les obres de reparació dels prop de 22 km de l'aqueducte afectat encara poden trigar poc més d'un any.
Ca l'Arnús
Per la seva banda, el Parc de Ca l'Arnús-Can Solei es troba sense aigua de reg per als jardins des de fa unes setmanes, després que l'Ajuntament decretés l'estalvi d' aigua de boca (aigua corrent per al consum humà). Això posa en perill el cada cop més lamentable estat del parc, darrerament totalment abandonat. El més greu del cas es que Ca l'Arnús disposava del seu propi sistema d'abastament natural d'aigua, mitjançant una mina d'aigua potable, que va quedar negada amb la construcció del lateral de l'autopista i l'enderrocament il·legal de la Casa del Pou que va destrossar els mecanismes de subministrament de l'aigua a la finca. Més informació al respecte web ciudadana bétulo.
Foto: piscina de Torre Codina (Badalona) on es desvia part de l'aigua de la fuita.