dijous, 27 d’abril del 2023

L’historiador Andy Durgan presentarà el seu llibre “Voluntarios por la revolución” a Badalona


BADALONA - El proper dijous 4 de maig a les 18:30h a l’Espai Betúlia ( c/ Enric Borràs 43 -47) acollirà la presentació del llibre “Voluntarios per la revolución. La Milicia del POUM en la Guerra Civil española” de l’historiador britànic Andy Durgan. L'acte esta organitzar per Anticapitalistes i la llibreria Mitja Mosca.

L’acte comptarà amb la presència de l’autor, un reconegut especialista en el comunisme no estalinista durant la Segona República i la Guerra Civil espanyola, que també ha publicat obres com “El Bloque Obrero y Campesino 1930-1936” (1996) i “Comunismo, revolución y movimiento obrero en Catalunya 1920-1936. Los orígenes del POUM” (2016), entre d’altres.

“Voluntarios por la revolución”, segons la seva sinopsis, ens explica la política militar del POUM; les característiques i situació de les forces militars sota el control del partit i el paper de les milicianes. També és un estudi exhaustiu que examina els antecedents socials i polítics d’aquests voluntaris i voluntàries, en molts casos, refugiats/des antifeixistes; la seva participació en les milícies del POUM; com serien víctimes de les calúmnies i de la repressió desfermada contra el partit a la zona republicana; el seu pas pels camps de concentració i la resistència antinazi durant la Segona Guerra Mundial; i el seu destí en els anys de la postguerra.

Finalment, ofereix una refutació detallada de l’acusació, predominant durant la Guerra Civil, i que ha ressorgit recentment a alguns textos històrics, que, d’alguna manera, el POUM i els seus simpatitzants estrangers van col·laborar amb l’enemic.