Notícies CONFAVC.-Convertir el recinte i l’entorn de les icòniques tres xemeneies i la nau de turbines de l’antiga central tèrmica - ubicada a la zona limítrofa entre Sant Adrià del Besòs i Badalona -, en un nou pol de formació, investigació, innovació i activitat econòmica per a revertir “el maltractament històric de l’Àrea metropolitana de Barcelona per la manca d’inversions publiques a l’Eix Besòs”. Amb aquestes paraules, el responsable de la Comissió d’Urbanisme de la FAVBadalona, Pepe Sánchez, explicava a grans trets el “Projecte fundacional de la Zona de les Tres Xemeneies i la Nau de Turbines”. Projecte que el dia 8 de juliol es va presentar a les AV badalonines i comissions de treball de la FAVB , a càrrec de Marius Rubiralta, qui va ser rector de la Universitat de Barcelona i Secretari d’Estat (2008-2012).
En aquest acte, que també hi va assistir el president de la CONFAVC, Jordi Giró, i altres membres de la Taula Veïnal de l’Eix Besòs, Rubiralta – qui porta la batuta del Grup Internacional d’Experts- va exposar les fases d’aquesta aposta emblemàtica de recuperació, que requereix l’aprovació del Pla Director Urbanístic d’Ordenació del Front Litoral, pendent d’aprovació per ambdós consistoris a finals de mes.
Aquest primer pas suposaria la modificació del Pla Director Urbanístic (PDU) de 134 hectàrees del recinte per a canviar els usos per la transformació de la zona en una àrea urbana compacta que faci compatible activitats d’usos residencials, oficines, activitats industrials no contaminants, equipaments i espais públics.
“ Ara tenim l’oportunitat d’aprofitar les sinergies que ja hi ha creades a la zona: tenim el Campus Besòs de la UPC; el Campus de l’Alimentació de la UB Torrarribera, de Santa Coloma de Gramenet; i el pol biomèdic de Can Ruti. Entenem que aquest pojecte completa aquesta quarta pota i equilibra el menyspreu històric d’anys de la zona, convertint-la en un pol de referència també per la transició energètica i la consecució dels Objectius del Desenvolupament sostenible de les Nacions Unides (20130).