Badalona.- Per ara han signat deu entitats i més d'una vuitantena de persones a títol individual per impulsar un manifest Per una Badalona de tothom, no a l'ordenança del civisme.El Manifest i el moviment que l’ha generat rebutja l’ordenança de civisme que l’Ajuntament està redactant i que es preveu la seva aprovació el mes d'abril. En el manifest, presentat el passat 31 de gener en el Círcol Catòlic, s’esmenta que «l'objecte de l'ordenança és el d'establir un marc de relacions respectuoses entre les persones que de cap manera no es correspon amb el redactat de la proposta» del Govern. Un punt referencial del manifest és la taula de sancions que preveu l’Ordenança municipal i, en aquest sentit, la qualifiquen clarament d’ «intimidatòria». Els sotasignats advoquen, també, per «un projecte educatiu que fomenti les actituds cíviques». Entre els signants hi ha el regidor d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Badalona, Àlex Mañas.Les entitats adherides al Manifest, pel moment, són: Assemblea de Joves de Badalona, Assemblea de Joves de Badalona-Sud, Associació el Gripau Blau, AV Sant Antoni de Llefià, Candidatura d’Unitat Popular de Badalona, Casal Antoni Sala i Pont, Joves Taxistes de Barcelona Luz Verde, Maulets, Moviment de Defensa de la Terra i Revolta Global i Tallar de Comunicació i Debat/Revista Alhora, entre d'altres.
Unes ordenences respressores i intimidatòries
A l'acte de presentació es va produir un interessant debat entre el nombrós públic assistent. Un representant del Taller de Comunicació i Debat, que edita el nostre bloc, va parlar de la "repressió" que s'en desprén d'aquesta ordenança que limita la llibertat d'expressió a persones i entitats, com s'ha posat de manifest en molts d'altres municipis. A més titllà de "recaudatòria" la intenció de l'Ajuntament en elaborar aquesta ordenança. Taller de Comunicació i Debat va denunciar a l'Ajuntament de crear una empresa de recaudació externa i de fomentar-ne, així, la corrupció. I que en canvi no es sancioni als membres polítics i tècnics de l'Ajuntament per incompliment d'acords municipals i de les ordenances, com posà de manifest ha passat amb el Consell de Cultura que fa quatre anys que fou creat i no s'han reunit, quan els estatuts fixen un mínim de dos cops a l'any; o per l'enderroc de patrimoni de la ciutat (Ca l'Arnús, La Rambla,...etc).
Un membre de la CUP (Candidatura d'Unitat Popular) va informar de la repressió contra entitats que s'aplica des del govern colomenc, i del recent intent de detenció pels Mossos d'Esquadra d'una persona que només exercia el seu dret a reunió pública. Tant des de la taula com des del públic es va remarcar l'aspecte repressiu i de manipulació política de les ordenances que, tot sigui de passada, s'aprovaran igualment es digui el que es digui, ja que la participació no existeix per l'Ajuntament.
S'esborren amb molta facilitat pintades polítiques, fins i tot de denúncia a determinats regidors o a l'alcaldessa i, en canvi, moltes d'altres situades en el mateix lloc no s'esborren mai que en tot cas s'obliga als propietaris a pagar-ne la neteja, igual amb els comerciants que l'Ajuntament crea un servei de neteja però que els mateixos comerciants han de finançar.
Alex Mañas, regiodr d'ICV-EUiA, intervingué per demanar estadístiques sobre el perfil de les persones que estaven a favor o en contra de les ordenances. I per altra lloc, Josep Pera, també regiodor (CiU) i present a l'acte, s'oferí per a rebaixar les multes admetent "que era cert que moltes de les mesures de les ordenances de civisme ja estaven recollides en d'altres ordenances, decrets o lleis, i amb sancions més baixes.
Premiar al "xivatasso", el control i persecussió del veí, com en el nazisme, l'ús de la intimidació fent-lo passar per "civisme" és un altre dels aspectes de control i execessius que es troben d'aquestes ordenences. Estela Fernández, del col·lectiu Revolta Global, va ressaltar el possible ús repressiu de les ordenences i la indulgència envers els responsables de la política municipal que, a més, se'ls protegeix amb multes contra qualsevol que tingui o pugui adoptar una actitud "incívica" envers els funcionaris.
Alguns demanaren que les ordenanes adoptèssin més un caràcter educatiu, que no pas sancionador i repressiu. Molts d'altres, simplement, qüestionaren la necessitat d'elaborar ordenances d'aquest tipus.
Foto: la Guàrdia Urbana a la nostra ciutat és un bon exemple de la voluntat intimidatòria i sancionadora envers els ciutadans.