Barcelona / PAH - El Tribunal Constitucional ha dictat una nova sentència antisocial que limita molt la mesura del Lloguer Social Obligatori per a famílies vulnerables quan el propietari és un gran tenidor d’habitatge. Aquesta mesura va ser impulsada per la Iniciativa legislativa popular d’habitatge el 2014, aprovada per unanimitat al Parlament el 2015 (Llei 24/2015) i ampliada en el seu abast per la Llei 1/2022. Avui el Tribunal ha fet pública una nota de premsa en què es detalla l’afectació i llisten els articles que quedarien anul·lats. A l’espera que es publiqui la sentència completa, per saber l’abast i els motius, el Grup Promotor de la Llei 24/2015 publiquem avui un comunicat d’urgència per clarificar l’escenari actual.
El Tribunal Constitucional ha anul·lat per qüestions competencials el lloguer social per a famílies vulnerables que viuen en habitatges propietat de grans tenidors i que se’ls extingeixi el contracte de lloguer ordinari o el de lloguer social actual, així com les que viuen en situació d’ocupació anterior a l’1 de juny de 2021. En aquests casos, el gran tenidor no estaria obligat a oferir un lloguer social, i l’obligació només quedaria vigent en casos d’execució hipotecària i dació en pagament.
Igual que va passar amb els preus dels lloguers, l’argument o argúcia competencial de què “qui ha de regular és l’Estat i no les comunitats autònomes”, posa ara en perill l’únic mecanisme d’urgència que ha permès aturar milers de desnonaments i protegir el dret a l’habitatge a Catalunya. Ens trobem davant d’un escenari sense precedents en què ajuntaments es quedaran sense eines per fer front als desnonaments, les famílies quedaran desemparades i la situació d’emergència habitacional comportarà taxes de pobresa i exclusió més elevades.