dimecres, 6 de març del 2024

Manifestacions el 8M a Barcelona pel Dia Internacional de la Dona

 Per què se celebra el Dia Internacional de la Dona cada 8 de març


El Dia Internacional de la Dona, celebrat el 8 de març, reconeix la lluita històrica de les dones per la igualtat i els seus drets laborals. Originant-se amb les manifestacions obreres a principis del segle XX, aquest dia es va consolidar quan l'ONU el va reconèixer l'any 1975. La data commemora les accions de dones arreu del món, especialment a Europa i els EUA, reclamant millores laborals, el dret al sufragi, i la igualtat de gènere. 

L'any 1911, per decisió de la Segona Conferència Internacional de Dones Socialistes, es va instaurar el Dia Internacional de la Dona per l'alliberament social i polític de la dona proletària.
La Revolució Russa de 1917 va ser clau per establir el 8 de març com a data simbòlica, quan les dones russes van protestar per "pa i pau" en una data que coincidia amb el 8 de març en el calendari gregorià, tot i que en el calendari julià era el 23 de febrer. 

Els orígens del dia estan fortament vinculats al moviment obrer, tot i que amb el temps han sorgit noves reivindicacions i tambè ha passat a simbolitzar una lluita més àmplia per la igualtat de gèneres.

Manifestació 8M a Barcelona dels estudiants:

L’alumnat també està convocat a una manifestació d’estudiants a Barcelona. La protesta començarà a les 12 h a la plaça de la Universitat, passant pels carrers de Pelai, la plaça de Catalunya, el carrer la Fontanella, la Via Laietana i la plaça Sant Jaume, on finalitzarà el recorregut.


Manifestació 8M a Barcelona de l'Assemblea 8M: 

L'Assemblea 8M ha convocat una jornada de vaga el pròxim 8 de març del 2024 i una manifestació a Barcelona el mateix dia a les 18 hores, que començarà al passeig de Gràcia amb Diagonal i acabarà a l'Arc de Triomf.