dimarts, 28 de març del 2023

El CEDALL organitza un homenatge en el centenari de la mort del sindicaliste Salvador SeguÍ

BADALONA -  Aquest any es compleix el centenari de l’assassinat d’en Salvador Seguí “El noi del Sucre”, una de les figures cabdals del primer terç del segle XX a l’hora d’entendre l’enfortiment del moviment obrer i el sindicalisme llibertari a Catalunya entorn la històrica organització coneguda com la CNT. 

 El mestratge reconegut en la sostinguda lluita social a favor dels treballadors i treballadores exercit per Salvador Seguí traspassa i amplifica abastament un cert marc de militància concreta que no volem oblidar. El conegut “Congrés de Sants” de la CRT-C amb la creació i expansió dels sindicats únics a Catalunya l’any 1918 o la gran vaga general de “La Canadenca” l’any 1919 amb la consecució de la jornada de vuit hores, són dos fets històrics referencials del moviment obrer a Catalunya on Salvador Seguí va ser un dels seus destacats actors. 

  Remirant la història recent de la Catalunya del segle XX, es pot afirmar nítidament la simpatia de la major part de la intel·lectualitat i de l’activisme social progressista del nostre país reconeixent l’exitosa tasca desenvolupada per Salvador Seguí a l’hora d’enfortir el moviment obrer català a favor d’una societat més justa i sense cap mena d’explotació. 

  La seva tràgica mort ocorreguda el 10 de març de 1923 a la ciutat de Barcelona, executada per mercenaris a sou dels sectors reaccionaris patronals i governamentals ha estat un dels molts episodis tràgics succeïts en la història recent del nostre país. Fets similars també van passar a la ciutat de Badalona, on coneguts militants del sindicalisme llibertari local van ser assassinats pels mateixos sicaris que van acabar amb la vida de “El noi del Sucre”. Algú tan conegut i estimat a la nostra vila com Joan Peiró va haver d’amagar-se i marxar definitivament del nostre veïnat pel greu perill que corria la seva vida. 

  És per aquets fet històric ocorregut ara fa 100 anys que el CEDALL, en tant que entitat dedicada a la divulgació de la memòria històrica a la ciutat de Badalona, ha cregut convenient realitzar un gran acte d’homenatge i record envers la figura del sindicalista llibertari Salvador Seguí. 

  Per aquest motiu, el CEDALL convida de forma oberta a les organitzacions socials, sindicals, culturals, veïnals i polítiques de la ciutat de Badalona a aquesta efemèride centenària del moviment obrer català, per demostrar el seu recolzament actiu i mostrar una vegada més que hi ha referents històrics aglutinadors al nostre país que no es poden oblidar i que mereixen un record persistent en la nostra memòria col·lectiva. 

  Sense cap mena de dubte, Salvador Seguí i Rubinat “El noi del Sucre” forma part destacada d’aquests referents històrics a favor de l’emancipació de les classes populars per la justícia social a Catalunya.

MANIFEST CIUTADA DEL COL.LECTIU “CEDALL” DE BADALONA

 “CENTRE DE DOCUMENTACIÓ ANTIAUTORITARI I LLIBERTARI” (CEDALL)

https://www.cedall.org/