Internacional 18 /12/ 2.022 - Davant l'augment dels fluxos migratoris al món, l'any 2.000 l'Assemblea General de l'ONU va proclamar el divuit de dessembre com el Dia Internacional del Migrant, amb la finalitat d'impulsar l'intercanvi d'experiències i oportunitats de col·laboració per part dels països i regions, davant les dificultats de la migració internacional.
Amb la creació d'aquesta efemèride es pretén visibilitzar els reptes, dificultats i adversitats que han d'afrontar els migrants en un món globalitzat, així com fer una crida a les nacions del món per contribuir que la migració sigui un procés segur, regularitzat pels estats i digne. A l'any 2016 es va generar un pas important per a la migració, ja que l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar un conjunt de mesures que es van concretar a la Declaració de Nova York sobre Refugiats i Migrants. Aquesta declaració reconeix la tasca positiva dels migrants i es compromet a protegir-ne la seguretat, dignitat, llibertat i drets humans dels migrants.
Migracions al País Andalús
A l'estat espanyol la realitat és molt diferent en alguns llocs i sectors econòmics, molt especialment a l'Andalusia. On la vulnerabilitat de la població immigrant s'està utilitzant per a una major explotació laboral, acompanyada de la marginació social. A l'Almeria, Huelva o Sevilla, on s'està desenvolupant l'agricultura industrial hortofructícola, creixen els assentaments de treballadors del camp sense les condicions mínimes d'aigua potable, llum, sanejaments i recollida de residus davant de la indiferència de les autoritats municipals. I l'explotació amb jornades laborals superiors a les establertes i els salaris en molts casos per sota dels legals. A això s'afegeix la pressió neonazi que està difonent VOX, amb campanyes de bitlles i racistes, amb gran implantació en aquestes localitats entre l'empresariat i la població local.
Actualment a Níjar-Almeria, l'ajuntament ha començat el procés administratiu per enderrocar el poblat de treballadors del camp El Walili, on resideixen uns 500 veïns, sense una alternativa habitacional. Sent conscient que als treballadors no els queda pas una altra alternativa que crear altres assentaments, ja que treballen en un territori aïllat, limítrof amb el Parc del Cap de Gata, i sense transport públic. Els residents del Walili juntament amb el Sindicat d'Obrers del Camp -SAT, van realitzar una marxa de protesta el 25 de novembre passat, fins a l'Ajuntament de Níjar. I tenen previstes noves accions. Reivindiquen que no se'ls desallotgi en tant no es contempli una alternativa habitacional i mentrestant se'ls faciliti l'accés als serveis bàsics de comunitat. En els dos darrers anys el municipi nijarenc ha augmentat en 6.000 ha. de cultiu, el més gran de tota la província d'Almeria, i té previst un altre augment de 1.300 ha. sense que s'hagi planificat allotjament per a aquests treballadors.
ALHORA és un mitjà de comunicació nascut el 1990 com a revista quinzenal del Barcelonès Nord, editat pel Taller de Comunicació i Debat, AC. Una publicació nascuda per a reflectir les lluites del carrer i denunciar el poder absolut i la (des)raó dels governants que solen viure d'esquena als interessos ciutadans. Després va consolidar-se com a mensual i durant més d'una dècada, ALHORA va sortir puntualment al carrer per no faltar a la seva cita periòdica amb els seus subscriptors i lectors. A finals de 2004 deixem la publicació impresa i esdevenim una revista electrònica. Per raons de disponibilitat d'una part de l'equip editor i per una major eficàcia hem renovat el nostre equip de redactors i hem convertit la publicació en un bloc. A més, darrerament, la nostra web ha patit seriosos bombardejos informàtics i sabotatges. Però continuem vius i amb ganes de fer la guitza a qui s'ho mereixi. Agraïm la fidelitat de molts lectors i col·laboradors i també dels sabotejadors per la seva insistència. Ells són el pols que bat a les nostres venes i el nostre oxígen. Que sàpiguen que els hi pensem donar feina, molta feina. Des d'aquí els enviem un petó i una abraçada ben grosses.