Unitat contra tota mena de racisme, islamofòbia i antisemitisme · Unitat contra la pujada del feixisme
Ens trobarem, un cop més, el dia de protesta mundial, el dissabte 19 de març del 2022, per commemorar la jornada contra el racisme de l’ONU. A molts països, es portaran a terme manifestacions de #WorldAgainstRacism contra totes les formes de racisme, islamofòbia i antisemitisme, així com davant dels intents racistes de convertir les persones refugiades o migrades i les comunitats roma/gitanes musulmanes i jueves en bocs expiatoris, i en solidaritat amb el moviment #BlackLivesMatter.
Un enfocament principal per a moltes de les manifestacions d’aquest any serà continuar reivindicant que donem la benvinguda a les persones refugiades o migrades, i que ens oposem als entorns hostils racistes i a les “devolucions en calent”, on les patrulles armades fan retrocedir les persones refugiades a les fronteres.
Les contínues i horribles morts de persones refugiades al mar i l’espantosa situació a la frontera entre Polònia i Bielorússia són només dos dels focus de tensió recents que reflecteixen una crisi molt més àmplia.
El gran desplaçament de persones que podem esperar, com a resultat de la manca d’acció dels governs per abordar el caos climàtic, significa que veurem moltes més persones refugiades enfrontant-se a polítiques frontereres racistes, i posa en relleu encara més la urgència amb què els moviments antiracistes han de respondre. Hem d’insistir que no es pot deixar que les persones s’ofeguin i que les persones refugiades han de ser acollides. Les polítiques de “devolucions en calent” que s’apliquen actualment a moltes fronteres no només són inhumanes, sinó que també violen el dret internacional relatiu als i a les sol·licitants d’asil.
La pandèmia actual de la Covid-19, combinada amb el fracàs dels governs a l’hora de protegir adequadament les seves poblacions i l’impacte imminent d’una crisi econòmica important, han creat una situació en què les formes més abominables de racisme poden prosperar. Des del començament de la pandèmia, l’impacte desproporcionat del virus entre les persones racialitzades, reflectit en les morts marcadament més altes en aquestes comunitats, ha estat i és un fet destacat. Aquest racisme també es reflecteix en la xocant manca de subministrament de vacunes a la gran majoria de la població del sud global.
A molts països, els partits i organitzacions feixistes i d’extrema dreta continuen sent una amenaça seriosa. Aquestes forces estan tractant d’enfortir-se a través de les mobilitzacions dels negacionistes de la Covid-19 i contra les vacunes. Els seus mites conspiranòics alimenten prejudicis antisemites i racistes.
L’extrema dreta també ataca els drets de les persones LGTBI+ i de les dones en general, com un element clau del seu intent de fer retrocedir els drets de totes les persones. Hem d’oferir una resposta unitària davant aquests atacs, sense deixar cap possibilitat de promoure el seu odi.
Com a antiracistes celebrem la marxa de Trump, alhora que reconeixem que gran part del seu terrible llegat encara segueix vigent. El 19 de març destacarem la importància de la nostra unitat davant la divisió i emfatitzarem que ens hem d’unir per desafiar l’amenaça del populisme racista, l’extrema dreta i el feixisme.
Gràcies al moviment #BlackLivesMatter, es van revelant els profunds nivells de racisme institucionalitzat de la societat, i es desenvolupen campanyes arreu del món a favor de la descolonització i exigint que les persones, els llocs i les organitzacions que es van beneficiar de l’esclavitud paguin reparacions. Un reflex de l’abast del #BlackLivesMatter va ser la quantitat d’equips de futbol a l’Eurocopa, el Campionat d’Europa de la UEFA, que van fer accions antiracistes de #TakeTheKnee, encapçalades per la selecció anglesa, malgrat els atacs del govern britànic que es va negar a condemnar les esbroncades racistes.
Com han demostrat els moviments antiracistes i antifeixistes a Grècia, amb la derrota i empresonament del partit feixista Alba Daurada a finals de l’any 2020, i a Àustria amb l’enorme caiguda del vot vers l’FPÖ, la clau per fer retrocedir l’amenaça del feixisme i l’extrema dreta rau en la construcció de campanyes unitàries, àmplies i massives, per denunciar, rebutjar i derrotar el racisme, el feixisme i l’extrema dreta.
El perill del racisme i l’extrema dreta ara és global; a tots els continents del planeta sorgeixen forces polítiques que promouen i s’alimenten de l’odi, amenaçant el benestar de la gran majoria de la població. Per això és urgent construir una resposta unitària davant aquesta amenaça a nivell mundial: nord i sud, est i oest.
Per al 19 de març de 2022 ens organitzem a tot el planeta per dur a terme manifestacions (amb les necessàries mesures de seguretat davant la Covid-19) i altres accions de protesta, que demostrin la nostra unitat, així com per desenvolupar i construir el moviment antiracista que és tan fonamental per garantir que puguem oposar-nos a totes les formes de racisme, islamofòbia i antisemitisme i resistir davant l’ascens del feixisme i l’extrema dreta.
World Against Racism and Fascism/Un món contra el racisme i el feixisme