dijous, 11 de novembre del 2021

Llei catalana del canvi climàtic: quatre anys d’incompliments i de retards

 



Reportatge de CRITIC 2/11/21 per Manel Riu - La Generalitat no ha executat els punts clau d'una normativa que va ser aprovada per l'executiu de Carles Puigdemont.


“Tenim una llei de canvi climàtic molt ambiciosa, i les lleis estan per complir-les”, deia la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, en una entrevista recent a Nació Digital. Però el cert és que els punts clau d’aquesta llei, quatre anys més tard de ser aprovada, continuen majoritàriament al calaix. Un dels apartats estrella eren els pressupostos de carboni: una eina per posar límits a quant pot contaminar cada sector econòmic i que s’havia d’aprovar abans del 2021. El grup d’experts que havia d’elaborar-lo, que és voluntari, denuncia que li falten recursos. Tampoc no s’ha fet realitat l’obligació d’informar sobre la petjada de carboni a les etiquetes dels productes, ni s’han posat en marxa dos dels tres impostos previstos a les activitats més contaminants.

En els últims mesos, el Departament d’Acció Climàtica ha centrat els seus esforços en un full de ruta i un decret per intentar posar remei al retard català en implantació d’energies renovables. Tanmateix, lluny del debat públic, altres mesures que podrien preparar Catalunya per a l’emergència climàtica continuen aparcades. CRÍTIC repassa alguns dels incompliments més rellevants d’una llei que ja va ser retallada pel Tribunal Constitucional.

llegir més: https://www.elcritic.cat/reportatges/llei-catalana-del-canvi-climatic-quatre-anys-dincompliments-i-retards-per-part-del-govern-107654