NOTA DE PREMSA - Ahir 23 d’octubre de 2020 es va reunir el Consell Nacional d’EUiA, d’aquest n’ha sorgit una resolució política plena de propostes per fer front a les diverses crisis que viu el pais.
El màxim òrgan permanent ha aprovat el nou lideratge d’EUiA, que estarà pilotat per un
tàndem format per l’ex-regidora de Barcelona en Comú Mercedes Vidal i Héctor Sánchez, que fins el moment era el portaveu de la gestora que dirigia la formació. Així mateix, ha aprovat una resolució política on s’ha tractat l’estat de crisi sanitària i econòmica actual, la crisi del Règim del 78 i les seves institucions com la Corona, la repressió de l’Estat i la necessària Amnistia, la posició de Catalunya en Comú i la manca d’un espai de trobada de l’esquerra sobiranista alternatiu.
Pel que fa a la crisi sanitària i econòmica, la resolució ha posat de manifest la inacció del govern català i la manca de polítiques decidides per fer-hi front que tinguin en compte les majories socials i de la classe treballadora.
Pel que fa a la repressió, la resolució manifesta que la recent inhabilitació de la Mesa del Parlament, el proper judici a la Sindicatura electoral de l’1 d’octubre, la imputació a l’antic coordinador general, Joan Josep Nuet, posa de manifest la demanda urgent de l’Amnistia.
A més a més, la resolució ha posat sobre la taula la crisi del règim del 78 de la qual som testimonis i que es manifesta des de la corrupció de la Casa Reial i la fugida del Rei emèrit, els escenaris de corrupció política generalitzada i la manca de judicialització d’aquests, fins la connivència de les institucions democràtiques amb el neofranquisme de Vox. Així mateix, el PSOE no sembla massa disposat a complir el pacte de govern en elements essencials, com ara la derogació de la reforma laboral. Amb aquest escenari, es fa molt difícil imaginar cap canvi estructural en un sentit progressista tot i la crisi de legitimitat que viu el pacte social i polític de la transició.
La resolució també ha estat crítica amb l’antiga aposta política de l’organització: Catalunya en Comú. CatComú, s’ha anat apartant de l’ideari fundacional en que es definia com un espai inequívocament sobiranista, rupturista i de procés constituent, i que encaixaba perfectament amb la proposta d’EUiA de construir un espai que fos punt de trobada d’independentistes, sobiranistes i federalistes i és per això que ha deixat de ser una eina pràctica per a l’esquerra catalana. Com a alternativa, la resolució ha manifestat la voluntat d’EUiA d’esdevenir un actor a la política catalana que contribueixi a la reflexió i a fer propostes pel conjunt de l’esquerra a Catalunya, així com per crear aquest punt de trobada entre les forces sobiranistes d’esquerres que ha deixat de ser Catalunya en Comú. L’organització ha manifestat la voluntat de construir un espai de majories, netament d’esquerres i sobiranista, que sigui capaç de donar una resposta a la situació de col·lapse que viu Catalunya i avançar cap a una República catalana socialment justa, radicalment democràtica, feminista, ecologista, antiracista i lliure de corrupció.
https://www.semprealesquerra.cat/resolucio-politica-del-consell-nacional-del-23-doctubre-de-2020/