divendres, 11 d’octubre del 2019

BARCELONA: Ofrena floral en memòria del M.H. President Lluís Companys

BARCELONA / Nota de premsa 10/10/19 - El Consell de Districte de l'Eixample convida a tota la ciutadania a retre homenatge al president Lluís Companys en l'aniversari del seu afusellament. L'acte tindrà lloc dimarts 15 d'octubre, a les 17.30 h, a la confluència del passeig de Sant Joan amb la ronda de Sant Pere, on al 1998 es va col·locar una escultura en honor seu.

L’ofrena floral es farà en el mateix lloc on habitualment és la famosa escultura de la noia del mocador, la Conxita Julià, una admiradora que li va escriure poemes quan estava empresonat a Cadis i a qui Companys va regalar anys després un mocador de seda blanca que duia a la solapa en un acte en record al president Macià.

L’escultura de Francisco López, que representa a una jove Conxita amb un mocador a la mà i recolzada sobre un monòlit amb el medalló de Company, no és a Barcelona. S’exposa fins a finals de novembre a la 58a edició de la Biennal de Venècia. Per aquest motiu, a l’acte es farà una performance simbòlica (Duo Leti & Fer) sobre la història del mocador al lloc on habitualment és el monument.

L’homenatge serà presidit pel la presidenta del Consell Municipal del Districte de l’Eixample, Eva Baró Ramos.

Afusellament al Castell de Montjuïc

El 15 d’octubre de 1940, el govern del general Franco afusellava el president Lluís Companys en el fossat de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc, poques hores després de ser jutjat sense garanties per un tribunal militar.