
L’aportació d’aquest llibre a la relació profunda i controvertida d’amistat entre García Lorca i Salvador Dalí és fonamental, i. sobrepassa, naturalment, els confins de l’any Dalí. A través de la relació del poeta andalús i el pintor empordanès realitzem un viatge apassionant per la vida cultural i artística tan rica dels anys vint i trenta. Les pàgines d’aquesta obra són plenes de dinamisme cultural i testimonien la vitalitat de tota una generació que va ésser ofegada en sang per la guerra civil. A través de la narració amena i vibrant, però amb el rigor que Antonina Rodrigo acostuma a fer en els seus treballs, ens capbussem en aquell món ple d’esperances pel futur, on els artistes prenien part sense por a embrutar-se.
Escriptors, periodistes, pintors, poetes, actrius, polítics apareixen a les pàgines d’aquesta obra engrescadora, de la mà de la seva autora que va ésser pionera en donar a conèixer l’especial relació entre Lorca i Dalí, i que ha marcat un estil propi com diu Arcadi Espada en el pròleg: <>.
L’assaig mostra la gran generositat del poeta de Granada i la seva gran estima per Catalunya. El llibre s’inicia en l’emblemàtica Residència d’Estudiants de Madrid, on tots dos, el poeta i el pintor, hi van coincidir amb totes les connotacions derivades d’aquells anys de joventut. Antonina Rodrigo, a través de documentació i testimonis, presenta tota la riquesa de l’amistat dels dos personatges i ho fa trenant amb magistral narrativa, com si ens expliqués un conte.
L’autora ens transporta al Cadaqués dels anys vint, on Lorca coneix a Anna Maria Dalí i a l’original Lidia Nogués que, ella mateixa, s’atribuïa ésser, la ben plantada d’Eugeni D’Ors. El contacte del poeta amb la cultura catalana, la seva relació d’amor amb Barcelona i la seva passió per la vida popular. Tot això i molt més és present en aquest llibre que té la virtut de mostrar-nos la vida quotidiana dels catalans d’aquella època. També són importants els capítols del llibre relacionats a l’amistat de García Lorca amb l’actriu Margarida Xirgu, la qual li estrenaria a Barcelona la majoria de les seves obres (Mariana Pineda, Yerma, Bodas de Sangre i Doña Rosita la soltera).
L’allunyament de Dalí respecte a Lorca, quan el pintor entra de ple en el moviment surrealista i la relació del poeta amb els obrers catalans és un altre del punts importants de l’assaig. És molt emotiva la trobada que fa Lorca amb els obrers del BOC (Bloc Obrer i Camperol) i el seu recital poètic al Teatre Barcelona, en un acte organitzat per l’Ateneu Enciclopèdic Popular. Lorca, escriu a la seva família: <>.
La persistència de la memòria és present en tota la narració que afecta als allunyaments i apropaments de Dalí i García Lorca que ni la tràgica mort del poeta hi va posar fi. Aquesta nova edició de García Lorca a Catalunya (ara en el país de Dalí), ampliada i revisada, és realment una de les millors aportacions que es podien fer a l’any Dalí, saturat d’edicions diverses, per entendre molt millor quina va ser la relació humana entre dos dels artistes més importants del segle vint i la seva vinculació amb la societat cultural i civil de la seva època
Ferran Aisa
Tertúlia Borralleras:
"L'anarquisme a la ciutat de Barcelona", a càrrec de Ferran Aisa, historiador i poeta.
26 de gener a les 16 h., a l'Ateneu Barcelonès (Canuda, 6- Barcelona)