dilluns, 5 de novembre del 2007

Mala notícia pel petit comerç i la defensa del sól públic


Badalona.- Finals d'octubre va coincidir amb l'atorgament de la llicència comercial a la Ciutat del Bàsquet, actualment coneguda com a promoció comercial Màgic-BDN per part de la Generalitat de Catalunya. L'especulació urbanística, a costa també dels terrenys públics, continua el seu avanç, aparentment imparable, a Badalona.
La directora general de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Dolors Batallé, ha autoritzat la llicència comercial sol·licitada pel Joventut de Badalona i Sacresa per ampliar fins als 12.500 m² la superfície comercial de la que havia de ser un ambiciós projecte per l'esport de base, i ara reduït a una promoció comercial de tot tipus de comerços, i no únicament del món de l'esport com inicialment s'havia aprovat, amb el suport de l'administració pública que ha cedit 7.500 m2 de sól públic per a un projecte privat. La concesió de la llicència comercial arriba, però, quan les obres ja fa mesos i mesos que s'estan realitzant i són a punt de finalitzar. Paradoxes de la vida.

En la resolució emesa el govern de la Generalitat considera diversos informes favorables a l'ampliació i valora la repercussió que l'actuació tindrà en el comerç de proximitat, traduïda en unes plusvàlues d'1.368.000 euros. Amb la primera resolució de fa quatre anys, de l'octubre del 2003, s'autoritzava el club i l'empresa constructora a aixecar un centre comercial de 4.995 m² dins la Ciutat del Bàsquet. Que poc després el Club Joventut i Sacresa van creure insuficient per a cobrir beneficis i en demanaren l'ampliació. La nova llicència, amb data del 25 d'octubre del 2007, permet l'ampliació de l'espai destinat a botigues fins als 12.500 m². Cal no oblidar que el conjunt del projecte contempla altres 37.000 m2 destinats a l'oci (cinemes, Mc Donald's, Burger King, etc). La resolució de la direcció general de Comerç, vinculada al Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, era esperada amb molt d'interès pels promotors del Màgic BDN –ja que les obres avancen en aquest sentit– i era terriblement temuda per la Unió d'Associacions de Comerciants de Badalona que, malgrat tot, continua esperant el resultat del recurs contenciós administratiu que té interposat contra el pla d'ordenació d'equipaments comercials (POEC). El POEC reflecteix la conveniència de dotar la ciutat de Badalona de 25.000 m² més de superfície comercial. D'aquests, 7.500 són els que creixerà El Màgic BDN i la resta els concentra El Corte Inglés, deixant al petit comerç en una clara situació desfavorable no ja al barri de La Salut, sinó en el conjunt de la Ciutat.
Els cinc informes previs favorables a l'ampliació de la superfície comercial del Màgic BDN han estat signats per l'Ajuntament de Badalona (el març del 2006), el Consell Comarcal del Barcelonès (l'abril del 2007), la subdirecció general d'Ordenació i Planificació (el maig del 2007), el Tribunal Català de la Competència (el juny del 2007) i, finalment, la direcció general d'Urbanisme (el juliol del 2007). En canvi la direcció general de Carreteres (el juliol del 2007) hi posa alguna trava, ja que, "no s'avalua adequadament l'efecte conjunt del centre ludicocomercial amb la resta de la demanda sobre la sortida de l'autopista C-31". I recomana condicionar la llicència al compliment de l'elaboració d'un estudi de trànsit de la cruïlla on conflueixen la sortida de l'autopista C-31, els carrers Bernat Metge, Juan Valera, l'avinguda Alfons XII i el carrer del Congrés Eucarístic, ja que la futura conflu`pencia del tràfic a la sortida del Màgic BDN i Corte Inglés pot ser...castastròfica!

Esmenes que no consten contra l'atorgament de la llicència comercial

Pel que fa a l'impacte que l'ampliació de la superfície comercial pot generar sobre els botiguers de la ciutat, la Generalitat apunta que des del 8 d'octubre passat es va posar l'expedient a disposició dels comerciants perquè hi presentessin les al·legacions oportunes i que, un cop s'ha exhaurit el període per presentar-hi esmenes, no s'ha rebut cap notícia provinent d'aquest col·lectiu. Finalment, la Generalitat considera «acreditada» la voluntat de l'Ajuntament badaloní de firmar un conveni amb els botiguers, «malgrat que no s'ha pogut arribar a un acord».

Precisament, la presidenta de la Unió d'Associacions de Comerciants de Badalona, Mirta Álvarez, ha confirmat que l'entitat i els botiguers se senten «emprenyats i enganyats» per les administracions després d'haver-se confirmat l'atorgament de la llicència comercial a Màgic BDN. La representant dels comerciants assegura que va presentar esmenes contra aquesta decisió, un fet del qual la Generalitat no té constància dins el termini establert. « Estem decebuts per la forma com s'ha portat el final d'aquest procés», va assenyalar Álvarez, que sospita que l'alcaldessa, Maite Arqué (PSC), i el primer tinent d'alcalde, Ferran Falcó (CiU), ja coneixien aquesta resolució en un sopar que es va celebrar a finals d'octubre i en què no els van dir res als afectats sobre l'aprovació.

Foto: manifestació de botiguers contra el projecte del Joventut i Sacresa i amb l'aval municipal