dijous, 8 de maig del 2014

Ecologistes en Acció presenten dues novetats a BioCultura

BIOCULTURA / Barcelona - L’organització ecologista presentarà dues eines perquè els ciutadans puguin informar-se i actuar enfront de crítics reptes socioambientales com són la contaminació atmosfèrica i la sobreexplotació dels nostres mars.
Biocultura és la fira de productes ecològics i consum responsable més important de l’estat i que aquest any preveu acollir a Barcelona més de 700 expositors i 70.000 visitants del 8 a l’11 de maig en el Palau Sant Jordi.
Ecologistes en Acció aglutina a més de 300 organitzacions ecologistes en tot l’estat i presentarà dues novetats importants perquè els visitants de la fira i la ciutadania en general participin de forma activa en dos reptes importants per a la millora de la salut i el medi ambient.
La primera es tracta d’una aplicació mòbil (APP) anomenada ’ Aire Net JA’ que Ecologistes en Acció està desenvolupant en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya i que permetrà als ciutadans de Catalunya i Madrid conèixer si se superen els nivells de contaminació atmosfèrica en lloc i temps real. La APP pretén omplir el buit informatiu sobre el greu problemes de salut pública que pateixen les grans ciutats, donarà recomanacions i serà una eina de mobilització en xarxa permetent informar sobre el problema i realitzar denúncies. La App podrà ser descarregada gratuïtament en els dispositius mòbils en sistemes Android . L’aplicació està en la fase final del projecte i s’espera el seu llançament públic abans d’estiu.
La segona novetat que es presentarà serà la Guia de consum responsable de peix i marisc Sense Mala Espina. Aquesta guia pretén informar dels problemes de l’actual model de producció i gestió pesquera que han conduït a la sobreexplotació de la major part dels productes del mar més consumits. Revertir aquesta situació està en mans de totes i tots, apostant per una pesca sostenible i un consum responsable. La guia ofereix criteris per a les persones que pensen que el consum és una eina fonamental per canviar aquesta situació. Amb ella es podran evitar els productes que no estiguin degudament etiquetats o que la seva captura aquest associada a un major impacte ambiental o social. La informació que ofereix cada etiqueta i cinc preguntes bàsiques, Què? Com? Quan? On? Quant? facilitaran, sens dubte, l’elecció del consumidor. S’han avaluat les 71 espècies més consumides en les nostres llars i s’ha elaborat una recomanació de consum amb instruccions per a una elecció més responsable. A causa del mal estat de la majoria de les espècies s’incideix en la diversificació i reducció del nostre consum. Una guia tan útil com a clarificadora.
Aquestes novetats es presentaran al programa d’activitats previstes a la fira Biocultura de Barcelona, el divendres 9 de maig a la sala 5:
- 16:00 h - Presentació App Aire Net JA
- 17:00 h - Presentació Guia de consum responsable de peix i marisc Sense Mala Espina