dijous, 24 d’abril del 2025

BARCELONA: Presentación del libro 'Barcelona Ciutat Roja. Topografia de la Revolució de 1936' en El Born


  Escrito por el historiador Manuel Vicente Izquierdo, el libro Barcelona Ciutat Roja. Topografia de la Revolució de 1936 aborda el fracaso del levantamiento de los militares facciosos contra la República en Barcelona el 19 de julio de 1936, lo que desató la revolución proletaria. Este evento provocó una radical transformación del paisaje urbano de la ciudad. La fisonomía de Barcelona, ​​dividida entre la euforia y el miedo, se vio alterada por la irrupción de la masa obrera en el espacio público y la presencia de símbolos sindicales y políticos. No solo se produjeron cambios morfológicos, sino que también se impuso un nuevo imaginario colectivo que rompió con el precedente orden burgués.

  De la publicación, editado por el Ayuntamiento de Barcelona, se hará una presentación el jueves 24 de abril, a las 19 h, en El Born – Museu d’Història de Barcelona, ​​acto que forma parte del programa “La Primavera Republicana“. Participarán el autor del libro y también David Ballester, doctor en Historia Contemporánea por la Universitat de Barcelona.

  El período que retrata el libro se caracterizó por una transformación rápida y profunda, visible en el ambiente de las calles y plazas, la revisión del nomenclátor, la destrucción de símbolos burgueses y religiosos, y la creación de nuevos monumentos que exaltaban la nueva realidad política y social. Asimismo, se produjeron apropiaciones de fincas urbanas por parte de las fuerzas revolucionarias. El estudio de estos cambios permite entender cómo se transformó la ciudad y quién fue responsable de estas acciones. La investigación pone de relieve aspectos todavía poco explorados de la retaguardia barcelonesa durante la Guerra Civil, a pesar de la abundancia de estudios sobre esta época.


dimarts, 11 de març del 2025

El 5 d’abril s’ompliran els carrers de Barcelona i les principals ciutats de l’Estat en defensa del dret a l’habitatge i contra els preus del lloguer

 


  Des dels sindicats de llogateres cridem a la mobilització a totes les ciutats sota el lema: “Abaixem els lloguers, Acabem amb el negoci de l’habitatge”

SINDICAT LLOGATERES - Barcelona / Badalona

El Sindicat de Llogateres i el moviment per l’habitatge català fem una crida a sortir al carrer el dissabte 5 d’abril per abaixar els lloguers i que l’habitatge deixi de ser per especular. La mobilització, d’àmbit nacional, serà a les 18h a la plaça Espanya de Barcelona i es preveu que milers de persones hi arriben en columnes des de diferents punts del país. Després de les multitudinàries manifestacions pel dret a l’habitatge que va haver-hi a la tardor a les principals ciutats de l’estat, el 5 d’abril es fa un pas més enllà per sortir simultàniament a diverses ciutats. Des dels sindicats de llogateres de tot l’Estat fem una crida a omplir als carrers el proper dissabte 5 d’abril.

El sindicalisme llogater creix a tot l’Estat

Els preus desorbitats dels lloguers són la principal causa d’empobriment de la classe treballadora i una barrera per accedir a un habitatge. L’enriquiment d’una petita minoria rendista a costa d’ofegar econòmicament una gran part de la societat, la impunitat amb què opera la patronal immobiliària i la impossibilitat de construir projectes de vida per la manca d’accés estable a un habitatge han encès la indignació social i ha consolidat el consens que l’habitatge ha de deixar de ser un negoci per convertir-se en un dret. A les ciutats turístiques, la situació és encara més greu: els lloguers de temporada i el model turístic expulsen les veïnes dels seus barris i precaritzen les treballadores del sector.

Davant dels governs que protegeixen els interessos de la patronal immobiliària i turística, els sindicats de llogateres creixen a les principals ciutats de l’Estat. Només l’organització sindical de base pot tombar el sistema rendista que sustenta el model d’habitatge actual. En els últims anys, una xarxa de sindicats s’ha consolidat a Madrid, Barcelona, Vigo, Astúries, Cádiz, Màlaga, Sevilla, Saragossa i Eivissa.
Abaixar els lloguers per acabar amb el negoci de l’habitatge

Sabem que convertir l’habitatge en un dret, després de dècades d’especulació, és un camí llarg. Però hi ha un primer pas clar: abaixar els lloguers un 50%. En un context de preus en constant pujada, aconseguir una reducció radical suposaria un cop directe al negoci que han muntat amb les nostres cases, i per tant un pas decisiu en la consolidació de l’habitatge com a un dret.
Les nostres reivindicacions són clares:

Baixada del 50% en els lloguers. Els preus actuals són insostenibles i ofeguen milions de persones. Necessitem una baixada immediata.

Contractes de lloguer indefinits. Cada 5 o 7 anys ens expulsen dels nostres habitatges per pujar els lloguers, provocant milers de desnonaments invisibles. Necessitem contractes indefinits per poder desenvolupar projectes de vida als nostres habitatges.

Recuperació d’habitatges buits, turístics i lloguers de temporada. Mentre es parla de manca d’habitatge, centenars de milers de cases s’utilitzen per a fins que no són habitatge habitual. Necessitem recuperar-les perquè compleixin una funció social.

Fi de la compra especulativa. L’habitatge no pot ser una inversió. S’ha de prohibir la compra d’habitatge si no és per viure-hi, siguin fons voltor o rendistes individuals.

Augment del parc públic d’habitatge i dissolució de la SAREB: És necessari ampliar el parc públic d’habitatge, però no a través de la construcció massiva, sinó mitjançant el retorn al parc públic de l’habitatge de la SAREB i d’expropiacions. El model actual de VPO busca assegurar el benefici de promotors privats amb diners públics. Necessitem un model que elimini els requisits d’ingressos mínims, ajusti els preus segons els ingressos dels nuclis familiars i creï un sistema 100% públic i de lloguer a perpetuïtat.

En les setmanes vinents, els sindicats de llogateres intensificaran la feina als barris, ciutats i blocs de grans propietaris per reforçar l’organització i preparar la mobilització del 5 d’abril. L’objectiu és estendre el sindicalisme de base, consolidar l’organització inquilina als blocs (que ha demostrat el seu potencial en la recent victòria de Casa Orsola) i escalar els conflictes contra els grans propietaris. Les vagues de lloguer, com les ja iniciades contra La Caixa a Catalunya o Nestar-Azora a Madrid (segon i tercer majors propietaris de l’Estat) seran clau en aquesta estratègia de lluita.

Per fer-ho possible, s’activaran comitès locals i de barri de mobilització, brigades i piquets d’inquilins que actuaran en els principals conflictes d’habitatge del país. El 5 d’abril no serà només una gran mobilització, sinó un pas més en l’organització d’un moviment que no pararà fins a abaixar els lloguers i acabar amb el negoci de l’habitatge.

diumenge, 26 de gener del 2025

El Club Juventud Badalona, la Penya, s'acomiada del seu expresident Lluís Conesa



  El Club Joventut Badalona està de dol per la mort de l’expresident Lluís Conesa
  Conesa, nascut a Cardona el 1944, va ser president del Club Joventut Badalona des de l’any 1982 fins al 1995. Amb ell a la presidència, la Penya va viure la seva millor època aconseguint els títols més importants en la història del Club.
Destaca per sobre de tots, la Copa d’Europa del 1994, però no només el Joventut va dominar Europa, i és que amb Conesa de president, el Club va guanyar dues lligues ACB (1990-91 i 1991-92), a més d’aconseguir una Copa Korac (1990), 2 Supercopes d’Espanya (1986 i 1987) i 6 lligues catalanes.
  Tota la família del Club Joventut Badalona està de dol i volem enviar a la seva família tot el nostre escalf en aquests moments tan difícils. Pel record sempre quedaran els grans moments que vam viure tots plegats.
Demà es guardarà un respectuós minut de silenci i els jugadors del primer equip lluiran un crespó negre en senyal de dol en el partit que ens enfrontarà al Covirán Granada.
Descansa en Pau, Lluís.

dilluns, 20 de gener del 2025

La manifestació antifeixista d'enguany a Gramenet denunciarà els discursos d'odi

 SANTA COLOMA DE GRAMENET




Aniversari de l'ocupacio militar de Gramenet del Besòs

Santa Coloma de Gramenet va ser coneguda durant la Segona República i fins la fi de la Guerra Civil amb el nom de Gramenet del Besòs. Aquesta nova denominació va ser escollida mitjançant una votació popular.

El Juliol de 1936 un aixecament militar encapçalat pel general Franco pretenia enderrocar el Govern legítim de la República i instaurar un règim totalitari dictatorial.

L'ofensiva de les tropes de Franco en territori català va iniciar-se el 28 de desembre de 1938 i, en quatre setmanes, van aconseguir avançar fins arribar a Gramenet del Besòs. Fins el dia de l'arribada de les tropes franquistes, la ciutat va patir intensos bombardejos aeris de l'exercit feixista provocant la mort de civils indefensos.

El 27 de Gener de 1939 les tropes del Cuerpo de Ejército Marroquí van entrar a Gramenet del Besòs. Una de les seves primeres mesures va ser la instauració d’un poder local afí al nou règim, el 28 de gener, les forces militars van constituir la Comisión Gestora que havia d’administrar la localitat. La dictadura va trobar recolzament en el grups més conservadors i de les famílies que havien sofert persecucions durant la Guerra Civil. Aquest mateix dia la Comisión Gestora va realitzar la seva primera sessió sota la presidència de Manuel Badía Brandía en la qual s’homenatjava la figura de Francisco Franco i li agraïen la ‘alliberació’ de la ciutat.

Aquests fets van representar l'inici d'un període de quaranta anys de manca de llibertats que va iniciar-se amb el deliberat desmantellament d'institucions democràtiques provocant no tan sols l'exili obligat de regidors, polítics, sindicalistes o persones que simplement havien defensar el règim democràtic i de llibertats de la República, sinó que també el desmantellament d'entitats de titpus associatiu i cultural.