dimarts, 27 d’octubre del 2015

JxSí i la CUP presenten la resolució que declara "l'inici del procés de creació de l'estat català independent"



27/10/2015 - Els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP han presentat aquest dimarts al matí al registre del Parlament una proposta de resolució que, com va avançar l'ARA divendres, "declara solemnement l'inici del procés de creació de l'estat català independent en forma de república". També demana "iniciar en el termini màxim de trenta dies la tramitació de les lleis de procés constituent, de seguretat social i d'hisenda pública".
Aquest és el text complet de la proposta de resolució:
"El Parlament de Catalunya:
PRIMER. Constata que el mandat democràtic obtingut a les passades eleccions del 27 de setembre del 2015 es basa en una majoria d'escons de les forces parlamentàries amb l'objectiu que Catalunya esdevingui un estat independent i amb una àmplia majoria sobiranista en vots i escons que aposta per l'obertura d'un procés constituent no subordinat.
SEGON. Declara solemnement l'inici del procés de creació de l'estat català in­dependent en forma de república.
TERCER. Proclama l'obertura d'un procés constituent ciutadà, participatiu, obert, integrador i actiu per tal de preparar les bases de la futura constitució catalana.
QUART. Insta el futur govern a adoptar les mesures necessàries per fer efectives aquestes declaracions.
CINQUÈ. Considera pertinent iniciar en el termini màxim de trenta dies la tramitació de les lleis de procés constituent, de seguretat social i d'hisenda pública.
SISÈ. Com a dipositari de la sobirania i expressió del poder constituent, reitera que aquest Parlament i el procés de desconnexió democràtica no se supeditaran a les decisions de les institucions de l'Estat espanyol, en particular del Tribunal Constitucional, a qui considera deslegitimat i sense competència arran de la sentència de juny del 2010 sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya vo­tat prèviament pel poble en referèndum, entre d'altres.
SETÈ. Adoptarà les mesures necessàries per obrir aquest procés de desconnexió democràtica, massiva, sostinguda i pacífica amb l'Estat espanyol de tal ma­nera que permeti l'empoderament de la ciutadania a tots els nivells i en base a una participació oberta, activa i integradora.
VUITÈ. Insta el futur govern a complir exclusivament aquelles normes o mandats emanats d'aquesta Cambra, legítima i democràtica, a fi de blindar els drets fonamentals que puguin estar afectats per decisions de les institucions de l'Estat espanyol.
NOVÈ. Declara la voluntat d'inici de negociacions per tal de fer efectiu el mandat democràtic de creació d'un estat català independent en forma de repúbli­ca i, així mateix, ho posa en coneixement de l'Estat espanyol, de la Unió Europea i del conjunt de la comunitat internacional."
Publicat: http://www.ara.cat/politica/JxSi-CU

Cinc claus per interpretar la declaració d'inici del procés cap a l'estat català

La proposta de resolució fixa terminis, prioritats i dics de contenció davant possibles noves majories a l'estat espanyol

1. Majoria independentista en escons i sobiranista en vots
El primer punt de la declaració fa una lectura dels resultats del 27-S i constata que les forces independentistes van obtenir la majoria de diputats, una majoria que també és en vots si se suma tot el bloc sobiranista. És una picada d’ullet a Catalunya Sí que es Pot (CSQP), que incloïa en el seu programa l’inici d’un procés constituent propi i no subordinat.
2. Definició de la forma del nou estat català independent
La declaració fixa que l’objectiu és assolir un “estat català independent en forma de república”. És una fórmula de consens entre totes les parts, ja que ERC i la CUP prefereixen el nom de República Catalana, però incomoda certs sectors de CDC. El text no concreta el termini amb què hauria d’acabar-se el procés, però ahir la CUP va afirmar que accepta el de 18 mesos com a màxim fixat per JxSí.
3. Un procés constituent iniciat per la ciutadania i participatiu
La resolució insisteix que el procés constituent ha de ser participatiu, una via per intentar sumar CSQP. La primera fase serà ciutadana i les institucions s’hi implicaran més tard, ja que la CUP renuncia a constituir una assemblea constituent en no obtenir la majoria independentista en vots.
4. Les bases per a un acord per al govern de transició nacional
Aquest és el primer acord quant al full de ruta de camí a la investidura, que ha de servir per conformar un govern de transició nacional amb l’objectiu central d’aplicar els mandats del Parlament de cara a avançar cap a la independència. JxSí i la CUP volen deixar clar que és la cambra la que marca el ritme de les accions de l’executiu i en legitimen els actes de sobirania.
5. Les primeres tramitacions de lleis, abans de la investidura
JxSí i la CUP han acordat iniciar ja -en menys d’un mes- la tramitació parlamentària de la llei que posi les bases del procés constituent i de les que refermin les dues principals estructures d’estat. La CUP aposta perquè els grups entrin les proposicions de llei i que el Parlament, més plural que el Govern en funcions, porti el timó des de l’inici.
6. El TC no frenarà el procés cap a la independència
La declaració no apel·la directament a la desobediència, com volia la CUP, però sí que declara deslegitimat el Tribunal Constitucional i de facto anuncia que no acatarà les seves suspensions o sentències. És un anunci de pes, ja que el PP ha centrat la defensa de la unitat de l’Estat en l’acció de la justícia i, concretament, del polititzat alt tribunal.
7. Voluntat de suma i d’implicar sectors socials diversos
El redactat tampoc no inclou l’apel·lació a la ruptura democràtica que pretenia la CUP i la transacció queda en “desconnexió democràtica”. Ara bé, afirma que es vol implicar en el procés a la ciutadania, amb una actitud “oberta, activa i integradora”, amb la intenció de sumar-hi nous sectors socials interessats a dotar de contingut el nou estat català.
8. Desobediència preferent en tres àmbits de caràcter social
En la línia d’acatar només el Parlament i no el Tribunal Constitucional o el Congrés, el text prioritza la desobediència en el camp social, per blindar els drets dels catalans. En concret, la CUP reclama aplicar ja aquest hivern mesures del decret de pobresa energètica -suspès per l’alt tribunal- i desacatar progressivament la llei Wert i la llei mordassa. JxSí es compromet a buscar vies per esquivar els vetos.
9. Crida al diàleg amb l’Estat, la UE i el món
JxSí i la CUP subratllen que el procés no s’aturarà per accions d’institucions espanyoles, però deixen la porta oberta al diàleg pel que fa a la forma amb què executar la desconnexió, que es vol pactada. Per això insten a negociar l’Estat, la Unió Europea i la comunitat internacional. El programa de JxSí, de fet, incloïa estar amatents a l’oferta d’un referèndum sobre la independència.
http://www.ara.cat/premium/politica/DECLARACIO-RUPTURA-DESCONNEXIO-PARLAMENT_0_1456654439.html
FOTOS: PERE VIRGILI