dilluns, 3 d’agost de 2015

El Parlament de Catalunya aprova la ILP antideshaucios

carlos-cies-portaveu-pah-aprovació-ILP
El Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat la ILP de mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional i la pobresa energètica .
Es tracta d'una  gran victòria col·lectiva després d'anys de lluita pel dret a l'habitatge  que permetrà posar en marxa mecanismes per acabar amb els desnonaments i talls de subministrament indiscriminats, alhora que mobilitzar habitatge buit per a lloguer social.
Dijous el Parlament de Catalunya, en una sessió històrica ha aprovat la  Iniciativa Legislativa Popular  contra els desnonaments i la pobresa energètica, promoguda per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC. Aquesta ILP s'ha tramitat en un temps rècord i ha aconseguit sumar el suport de tots els grups parlamentaris, excepte el PP que s'ha abstingut en alguns dels punts.
El debat d'aprovació ha estat precedit per la intervenció de dos dels portaveus de la Iniciativa Legislativa Popular. En una intervenció emotiva i contundent han resumit el recorregut de lluita que ha permès arribar fins al dia d'avui:  "hem conquerit nostres drets, hem desobeït lleis injustes i avui estem aquí per canviar-les" . Les portaveus, s'han dirigit als diputats exigint que l'altura de mires del Parlament que avui ha aprovat la ILP es mantingui i que hi hagi un desplegament urgent de totes les mesures de la ILP i que se'ls doti de recursos suficients perquè puguin ser efectives.
La ILP aprovada al Parlament és un conjunt de mesures que pretenen donar resposta a l'actual situació d'emergència habitacional i pobresa energètica que pateix Catalunya.
Donada l'emergència de la situació i la tardança a fer lleis per aturar aquesta sagnia, aquesta ILP s'ha tramitat amb urgència extraordinària, és a dir que, en 15 dies hem estat capaços de fer tots els tràmits perquè avui la votació hagi estat possible.Cal destacar que tots els grups parlamentaris han mantingut els seus compromisos tant en tempos com en contingut. 
carlos-cies-portaveu-pah-aprovació-ILP
En els propers dies explicarem a fons quins efectes tindrà aquesta nova eina legal de la qual disposarem a partir d'ara a Catalunya per fer front a l'emergència habitacional però avui ja cal destacar un articulat final que respecta de forma íntegra els objectius i efectes que buscava el redactat original, que ha estat concretat, adaptat o fins i tot millorat, per posar per fi sobre la taula les tan necessàries eines de la finalment batejada com "Llei de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica ". A més, l'articulat aprovat presenta una solidesa jurídica impecable, fet que ha estat possible gràcies al treball jurídic fet des del grup promotor però també gràcies a les aportacions dels serveis jurídics del Parlament i de les aportacions dels grups parlamentaris.
La llei aprovada avui pel Parlament de Catalunya no és ni de bon tros una declaració d'intencions legals sinó una bateria d'eines útils i efectives per frenar l'emergència habitacional a Catalunya:
Mesura 1 .  Mecanismes que atorguin una segona oportunitat per les persones sobre-endeutades i deutores de bona fe . Mitjançant dos procediments (un extrajudicial i un judicial) es possibilita que les famílies puguin liquidar els seus deutes vinculats amb l'habitatge habitual per poder començar de nou.
Mesura 2 .  Cap desnonament per a les famílies en execució hipotecària, establint l'obligació en les entitats financeres de concedir un lloguer social  a les famílies en situació de vulnerabilitat residencial.
Mesura 3 .  Lloguer social per a famílies en règim de lloguer en risc de desnonament, amb una important distinció entre grans i petits tenidors d'habitatge.  Quan el propietari de l'immoble sigui una entitat financera o un gran forquilla d'habitatges, aquest haurà de parar el desnonament i oferir un lloguer social a la família.
Tant en casos de llançaments hipotecaris com en els de lloguer de grans forquilles, principalment bancs, fons d'inversió o grans tenidors que han comprat habitatges procedents d'execucions hipotecàries i desnonaments; l'incompliment de l'oferta de lloguer social comportés una sanció econòmica greu (fins a 90.000 euros) que s'ha inclòs en l'articulat de la llei 1/2007 catalana del dret a l'habitatge.
Mesura 4 .  Creació de parc social de lloguer. S'estableix la possibilitat de resoldre la cessió temporal dels pisos buits propietat d'entitats financeres i grans forquilles d'habitatge  per augmentar el parc públic de lloguer disponible.D'aquesta manera, s'afegeix una eina important més per mobilitzar el parc d'habitatges buits que amb el temps permetrà reallotjar totes aquelles famílies que ja han estat desnonades sense alternativa.
Mesura 5 .  Accés garantit a subministraments bàsics d'aigua, llum i gas amb garanties  per aturar els talls d'aigua, gas i llum de la població en situació d'exclusió residencial a través d'un protocol garantista que obliga a l'administració a aplicar les ajudes necessàries per evitar el tall de subministrament, en cas que l'impagament sigui per manca de recursos econòmics, a assegurar l'accés a aquests subministraments bàsics mentre duri la situació d'exclusió residencial ia establir acords amb les empreses subministradores perquè posin ajudes a fons perdut per fer front.
En definitiva, amb aquesta llei s'aporten per fi els mecanismes per acabar amb els deutes de per vida, els desnonaments d'hipoteca i lloguer, garantint el reallotjament en règim de lloguer social i els subministraments bàsics a totes les llars, alhora que es mobilitzaran els pisos buits perquè compleixin la seva funció social.
La ILP és una llei d'emergència molt necessària i un punt de partida, un important precedent a la vegada parlar de drets a serveis bàsics per anar cap a un model més just d'accés a habitatge i serveis.
El aprovació de la ILP habitatge tan sols ha estat possible gràcies al treball incansable de moltíssims afectats, voluntàries, activistes, entitats i col·lectius que han donat suport. Les entitats promotores de la ILP no volem amagar la nostra satisfacció per aquest èxit, que culmina més de sis anys de lluita pel dret a l'habitatge digne. No ens podem oblidar de les companyes de tot l'estat que també han estat responsables d'arribar fins aquí avui. Aquesta ILP no té voluntat només de quedar-se al Parlament de Catalunya, sinó que ha de generar un efecte dòmino en la resta de parlaments autonòmics que han de donar resposta davant d'un estat incapaç i segrestat pel poder bancari i de les subministradores.
 El 23 juliol 2015 passarà a la història com el dia en què la ciutadania, farta de la violació de drets humans i de la injustícia, després d'un llarg camí de denúncia i autodefensa dels drets fonamentals, porta l'auto -tutela de drets fins a la redacció d'una llei que els empara i els posa per davant els beneficis de pocs.
Un dels somnis de la PAH quan va néixer al 2009, precisament a Barcelona, ​​era canviar les lleis injustes i tenir de justes per protegir els drets fonamentals.
Hem fet realitat aquest anhel. Seguim endavant, perquè s'ha fet un pas importantíssim per aconseguir el dret a l'habitatge però encara ens queda molt per caminar.
Avui estat un dia històric perquè vam demostrar com el sentit comú del carrer pot entrar als Parlaments de la mà de la ciutadania organitzada per fer lleis que transformin les realitats injustes i que defensin els drets fonamentals de les persones.