diumenge, 4 de maig del 2014

Carta oberta sobre les Festes a Badalona

Llegint les declaracions de l'alcalde a sobre les Festes de maig d'enguany no puc aguantar-me d'escriure quatre ratlles del que està passant a Badalona amb les Festes i del que porta passant anys amb moltes entitats de la ciutat.

Diu que han descartat fer concerts al Turó d'en Caritg 'perquè la gent no hi va'. Doncs que es miri dues vegades el programa perquè la Comissió de Festes de Badalona, sí que n'organitza de concerts allà, i justament el dia 10 de maig, després de la Cremada del Dimoni.

Aquest menyspreu per part de l'ajuntament a la tasca de les entitats que munten la festa a la ciutat no és nou, fa anys que dura i no en disculparé ningú. Repeteixo, ningú. Des de que treballo amb diverses entitats relacionades amb el món de la cultura que mai un ajuntament ens ha tractat com crec que ens mereixem les entitats. I això no només passa a cultura, que moltes entitats veïnals, juvenils, infantils, esportives, mediambientals,... no han rebut mai el reconeixement que mereixen.

Permeteu-me una mica de repàs històric. Fa uns 10 anys algunes entitats ja tenien el cap de fer una comissió de festes reconeguda i vinculant, coordinada amb l'ajuntament. El projecte es va proposar al regidoria de cultura, ens mans del PSC en un govern tripartit, però no va ser acceptada. Però no us penseu que res va canviar quan ERC va agafar les regnes de la regidoria de cultura, el mateix poc reconeixement, el mateix menysteniment que els anys anteriors.

Davant d'això, les entitats van decidir crear la CPFM (coordinadora popular de festes de maig) amb les següents (esbojarrades, inversemblants i radicals) demandes:
1.    una comissió de festes reconeguda per l'ajuntament i participada per les entitats de la ciutat   
2.    que la coordinació de les festes de la ciutat es fes en el marc d'aquesta comissió
3.    que les decisions que aquesta comissió prengués fossin vinculants.

Durant anys la CPFM organitza la Festa major Alternativa de Badalona (alternativa perquè no hi va haver remei) que pretenia contribuir a les festes de la ciutat amb una programació pròpia directament gestionada per les entitats i auto-finançada.

L'agost del 2012 tot va canviar, l'ajuntament (governat pel PP), decideix buidar d'actes la Festa Major d'Agost i deixar només el castell de focs i poca cosa més al programa. Les coordinadores d'entitats relacionades d'una manera o altra amb la Festa reaccionen i s'organitzen, de manera que es crea un embrió de la Comissió de Festes de Badalona. Des del Consell de la Joventut, la Coordinadora d'entitats badalonines de cultura tradicional i popular catalana i la Coordinadora popular de festes de maig, es torna a omplir d'actes el calendari de la Festa Major d'agost.

Des de llavors, es treballa en aquest format de Comissió de Festes, amb moltes subcomissions, amb molts debats i re-debats, amb estira i arronses i amb actes que venen de lluny i actes acabats de sortir del forn, durant alguns mesos ens vam creure el miratge que teníem una Comissió de Festes com cal, reconeguda i valorada.

Però clar, cap batalla es guanya sense lluitar-la, i el que va començar com una aparent bona entesa, ha resultat anar de mal en pitjor a cada passa del camí. Aquest any, per rematar-ho, l'alcalde ha decidit ignorar per complet els actes de la Comissió de Festes, que malgrat tot, constaran al programa oficial, i vés a saber quanta gent es pensarà que els ha muntat l'ajuntament.

I jo em pregunto: què hem de fer les entitats, associacions i colles de gent que ens reunim a deshora, treballem quan la ciutat fa festa i servim cervesa enlloc de beure'n? Doncs seguir! Jo no abandonaré, sinó que insistiré. Ni m'he rendit ni em rendiré, ni deixaré de treballar per construir una ciutat més participativa que tingui en compte la feina de les entitats.

Badalona no seria ni la meitat de viva del que és si no tingués el teixit associatiu que té. Per molts governs que vagin passant, les entitats seguim i seguirem, perquè les ganes que tenim de fer feina i els nostres ideals de ciutat, són més forts que la seva ambició i més duradors que el temps que ocupen la poltrona.

Perquè no podran res davant un poble unit, alegre i combatiu!
Perquè les festes han estat sempre, són i seran del poble!
Laia Sabater
Presidenta de la Coordinadora d'entitats badalonines de cultura tradicional i popular catalana i de Diables de Badalona, membre de la Comissió de Festes, sòcia del Casal Antoni Sala i Pont i militant de la CUP