dimecres, 21 de setembre de 2011

En redord del nostre amic Jordi Dauder

Madrid - L'actor badaloní, Jordi Dauder, va néixer el 5 de març de 1938, una època de plena guerra que va marcar per sempre el seu destí, ja que van empresonar al seu pare, dramaturg, quan en Jordi només tenia cinc anys. Després ell mateix, va dedicar bona part de la seva vida a les lluites antifeixistes, éssent militant del minoritari partit trostkista, Partido Obreo Revolucionari, (POR).

Va viure a l'exili durant anys, on va estudiar a la Sorbonne. A França va formar parella amb la Nicole, i van ser pares d'una filla. La Nicole, degut a la seva militància va ser empresonada a l'estat espanyol.

Anys més tard, en Jordi tornà a Catalunya, amb la primera amnistia després de la mort del dictador Franco, on es designat dirigent de la Lliga Comunista Revolucionària.

Sempre vinculat als moviments polítics i socials, destacà per la seva lluita amb les reivindicacions veïnals, com a les escoles pedagògiques a Badalona, i darrerament a les assemblees del 15-M a la Puerta del Sol, on s'apropava des del seu barri de Lavapiés, lloc on residia amb la seva compaya la Irene Pardo. Ho feia en cadira de rodes, degut al seu estat físic.

El seu compromís de vida, també li va fer lluitar per l'ofici d'actor i la defensa del món del teatre. A més a més, hem pogut gaudir del seu treball com a intèrpret a pel·licules com ara: Camino, Tierra y Libertad o Volveremos, filmada aquest estiu i on interpretava a un dels militars republicans que va entrar a Paris amb el general Leclerc. També va participar a moltes sèries de televisió: Poble Nou, -que li va donar molta popularitat a Catalunya- Nissaga de poder, Los hombres de Paco, ¿Hay alguien ahí?, Herederos, El comisario, Los jinetes del alba...

L'any 2009, va rebre el Premi Gaudí a la millor interpretació masculina principal per la pel·licula Azaña.

Ara els seus companys de Barcelona, homenatgeran al gran actor, que per damunt de tot, va ésser un eixemple d'home compromés amb la seva història, el seu temps, les desigualtats i les lluites socials. Ens agradaria que Badalona, la ciutat on va néixer, també s'afegeix a aquesta iniciativa.


Un actor, també autor

Va cofundar la revista de tendència marxista El viejo topo, i de creació i crítica literària Quimera i la mexicana Coyoacán. Autor de diferents relats i contes, com a poeta va rebre el Premi Martí i Pol. I amb la seva novel·la El estupor, va rebre les millors critiques literàries pel seu treball.

Per la gent de la revista Alhora, en Jordi Dauder, va significar molt, ja que fou un dels animadors d'aquesta revista en format imprès, amb la que sempre va mantenir un contacte simpàtic i amistós, degut a la seva relació d'amistat  que unien al director de la publicació Miquel Carmona, amb l'actor.

Fins sempre...

Dauder ens va dir fins després, el passat 16 de setembre. El destí va voler que s'estimara el Cabo de Gata, on les seves cendres descansaran en el seu paissatge volcànic... a prop de la mar.

Marise Sánchez Gázquez

Per a més informació: http://www.jordidauder.com/