dimecres, 28 d’octubre del 2009

Corrupció política i especulació immobiliària al Barcelonés Nord

DIMECRES, 28/10/2009 - 11:28h - www.vilaweb.cat

Els detinguts pel cas Pretòria declararan divendres davant el jutge Garzón

Els detinguts ahir en l'operació Pretòria han passat la nit a la caserna de la guàrdia civil de Sant Andreu de la Barca i és previst que avui mateix els portin a Madrid, on Baltasar Garzón els prendrà declaració divendres. El jutge va fer detenir el batlle de Santa Coloma de Gramenet, el socialista Bartomeu Muñoz, l'ex-secretari de Presidència de Jordi Pujol, Lluís Prenafeta, l'ex-conseller Macià Alavedra, l'ex-diputat socialista Lluís Garcia i cinc encausats més.

La resta de detinguts són: el president de la constructora Proinsa, Josep Singla; el del grup immobiliari Espais, Lluís Casamitjana; i el director gerent del consistori de Santa Coloma, Pascual Vela. Garzón imputa als detinguts delictes de suborn, tràfic d'influències i emblanquiment de diners.

Ahir es va escorcollar la casa de la vila de Santa Coloma i l'empresa municipal Gramepark SA, que gestiona aparcaments i habitatges públics de Santa Coloma, i les dependències dels Serveis Territorials del municipi, en presència del regidor d'Urbanisme, Manuel Dorbarco, també detingut.

Fonts de la investigació esmentades per les agències assenyalen que el nom d'aquesta operació, Pretòria, es relaciona amb una investigació d'emblanquiment de capital de l'any 2005. Aquestes mateixes fonts expliquen que l'operació investiga si no hi va haver una trama de corrupció urbanística que va operar a través de l'empresa municipal Gramepark, presidida pel regidor d'Urbanisme, Manuel Dobarco.

El jutge requereix informació als ajuntaments de Badalona i de Sant Andreu de Llavaneres

A més d'ordenar l'escorcoll de la casa de la vila de Santa Coloma, Garzón va demanar ahir informació als consistoris de Badalona i de Sant Andreu de Llavaneres sobre projectes urbanístics. En concret, en el cas de Badalona va exigir informació sobre un solar sense edificar, segons que va explicar el batlle de la ciutat, el socialista Jordi Serra. Aquest va dir, a sobre, que, si ningú de l'ajuntament havia comès irregularitats, actuaria amb la màxima contundència i, si fos necessari, es presentaria com a acusació. Però no va donar detalls de la investigació escudant-se en el secret de sumari.

Garzón també va demanar informació de l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres sobre un antic conveni urbanístic. Dos agents de la policia judicial del ministeri d'Interior espanyol van lliurar una notificació oficial al batlle, Bernat Graupera (CiU), com explica ell mateix en aquest comunicat. Segons Graupera, és una investigació per unes diligències obertes l'any 2006, arran d'un conveni urbanístic signat durant el mandat del PP i del PSC.
Informació:
http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3648444&p_edi=badalona

Desnomaments de veïns i especulació a Badalona

Badalona/alhora - A Badalona el jutge Baltasar Garzón investiga un "pelotazo" de 14 mil.lions d'euros per una "venda" de Marina Badalona, empresa gestora del port, durant el mandat de la batlle i ara senadora Maite Arqué. També Proinosa, ha sigut denunciada per tenir l'adjudicació de la quarta obra amb el major presupost d'enguany 2'4 milions d'euros, la reurbanització de quatre carrers del barri del Raval, contractada directament pel batlle, a més de conseller d'urbanisme, en Jordi Serra. Per la seva part, diferents col.lectius de Badalona han recordat els fets de desnonaments i especulació que ha patit Badalona, amb la complicitat i silenci dels Grups municipals de l'opoció de torn i els testaferros que controlen les associacions ciutadanes: és el cas dels pisos de Bonavista venuts sota preu als empleats de Engestur; el cas del Parc de Ca l'Arnús, que encara no se sap el preu de cost, les raöns de l'enderrocament de edificis i la situació dels veïns desnonats i expropiats; el negoci al litoral i port ( en investigació); el frau del sorteig de pisos, acos municipal per expropiar a veïns de Sant Crist, Illa Fradera, caserna Morera etc. a més d'altres projectes en negociació com el de Canyet, Dalt la Vila.

A Sant Adriá de Besós els plans urbanístics volen eliminar les zones insdustrials i recalificarles per urbanes, destruïnt milers de llocs de treball.

Diferents col.lectius han denunciat la transformació de la nostra comarca en un suburbi seguint el model de Sta. Coloma

Mes informació: http://www.elmirall.net/ i http://www.elpunt.cat/