dimarts, 17 de febrer del 2009

"Badalona 1939, la fi d'una guerra" exposició al Museu de Badalona

EXPOSICIO
Del 28 de gener al 1 de març

El Museu recorda l’entrada dels nacionals a la ciutat
Gina de Tera / El Tot Badalona
El Museu de Badalona, coincidint amb el 70è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, fa memòria d’aquells anys, tan difícils, del conflicte bèl•lic i del primer temps de postguerra. Així, la mostra ens permetrà repassar els fets principals i recordar totes aquelles persones que, ja fossin d’un o altre bàndol, en van ser víctimes i hi van perdre la vida o van quedar marcades per sempre a causa d’aquells esdeveniments.
"Badalona 1939, la fi d’una guerra" reuneix peces i fotografies, algunes totalment inèdites i espectaculars, com imatges de bombardeigs de l’aviació italiana preses des de l’aire; un plat de llauna de Miquel Milian, on va anotar el seu periple pel front; un altre plat de l’exèrcit, en aquest cas del poeta badaloní Josep Gual i Lloveras, combatent a la batalla de l’Ebre; una copa feta al Cristall que es va utilitzar com a calze a les misses que se celebraven clandestinament durant la guerra a casa d’en Josep Oriol Genís; o el retrat d’una noia realitzat per Diego Campoy, dibuixant de la Llauna, pocs dies abans de morir a causa de l’explosió d’una bomba.
Com a activitats complementàries a l’exposició, el Museu de Badalona ha organitzat per al dijous 5 de febrer a les 19.30 la conferencia “Guerra i Postguerra a Badalona” a càrrec del catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Joan Villarroya. Per altra banda, el diumenge 22 es farà una visita a les bateries del Turó de la Rovira i al refugi Antiaeri 307 de Barcelona, per conèixer com va viure la població barcelonina els atacs aeris. Cal inscriure’s prèviament trucant al 93 384 17 50.

Altres información

Dos llibres de Andreu Nin i el moviment de mestres a Catalunya
Continuen les publicacions d’articles inèdits d’Andreu Nin, aquest cop seleccionat per Pelai Pagès "Andreu Nin, textos de pedagogia i literatura", dos àmbits en els quals Nin va destacar i va fer notables aportacions. A través d’aquests articles podrem descobrir no només dues facetes força desconegudes de Nin, sinó també endinsar-nos en la cultura de principis del s.XX de la mà d’una valuosa i particular font documental. tel 686 11 00 69
www.cazarabet.com/lalibreria/ . I Andreu Nin, Una vida al servei de la classe obrera, tambè de Pelai Pagès, editar per Ed. Lasarte
A més a més, Ferran Aisa ha editat, Mestres, renovació i avantgarda pedagògica a Catalunya , des del començament del segle al franquisme i la transició a l'escola catalana. I properament, altre llibre sobre el paper que el Consistori de Barcelona, va desenvolupar durant la Guerra Antifaciste en aquesta ciutat.

Mort Lluis Andrès Edo
Barcelona - El historico dirigente anarquista Lluis A. Edo falleció el pasado 24 enero. Edo fue un miembro de Defensa Interior la organización con la que el sindicato CNT quiso acabar con Franco. Pasó varias veces por la cárcel. Con la democratización de la monarquía parlamentaria fue director de Solidaridad Obrera. Además de una buen teórico libertario: en sus últimos escritos apostaba por construir municipios libres. Enric M.