divendres, 7 de març del 2008

Els conductors d'autobusos de TMB mantenen el pols en defensa del descans setmanal


Barcelona.- Els conductors d'autobús de Barcelona (Transports Metropolitans de Barcelona) duen mobilitzats des de finals del passat any en defensa de dos dies de descans setmanal. La Vaga està sent duta amb un alt nivell d'enfrontament amb l'empresa TMB que es nega a acceptar les seves demandes mínimes. De moment, la proposta feta per TMB no inclou els dos dies de festa setmanals que reclamen els treballadors, doncs considera que no els necessiten, que ja els tenen a la pràctica i només està disposada a discutir com els redistribueixen en els laborables.
La vaga, iniciada el passat desembre i represea enmig de la campanya electoral és per a reclamar dos dies de descans setmanal i més festius en cap de setmana. Els treballadors manifesten que, en les condicions actuals, no poden conciliar vida personal i laboral, raons que l'empresa no vol atendre, mantenint-se aliena als seus interessos. El seguiment de la vaga en TMB s'ha apropat al 100%, complint amb els serveis mínims. Durant aquests dies s'han celebrat multitudinàries manifestacions i concentracions enfront de la central de l'empresa i pel centre de Barcelona, efectuant talls de trànsit, així com assemblees a l'aire lliure per a mostrar públicament el rebuig a la postura de TMB respecte de les seves reivindicacions. Ambient calent, expedients sancionadors i un detingut. I és que l'actitud obtusa de TMB fa que es calenti l'ambient entre els treballadors. En un ambient de criminalitació i persecució creixent contra els vaguistes en els últims dies, l'empresa ha obert gairebé una vintena, per ara, d'expedients sancionadors a conductors, entre ells al portaveu del comitè d'empresa. S'han obert diligències policials contra treballadors acusant-los de disturbis, punxar rodes de vehicles, petits sabotatges (uns 23 segons l'administració), trencament de vidres, amenaces, etc.
TMB, mitjançant els Mossos d'Esquadra, va cometre una gravíssima vulneració del dret de vaga impedint al Comitè la seva tasca de vigilància en vàries ocasions. El primer dia d’aturades d’aquesta setmana en el servei públic d’autobusos de Barcelona, els piquets es concentraven a les quatre de la matinada a les cotxeres per comprovar que tot anava en ordre i es cumplien els serveis mínims. En una d’aquestes comprovacions, l’empresa va impedir l’entrada del Comitè de Vaga avisant als Mossos d’Esquadra que carreguèssin contra els militants de la CGT. Després d’una batalla campal es va procedir a la detenció d’un treballador acusant-lo de desordres.
També des de l’administració i la direcció dels sindicats UGT i CCOO s’ha criminalitzat als vaguistes de l’actuació dels seus piquets i intentant d’obrir enfrontaments entre els usuaris i els treballadors en lluita. A pesar d’això i d’intentar deslegitimar les assemblees de treballadors aquestes han estat multitudinàries i participatives. També les manifestacions. Durant la setmana hi ha hagut les següents mobilitzacions, al marge de les activitats pròpies informatives del Comitè de Vaga:

Dilluns 3: Assemblea de conductors i conductores a la Plaça Universitat.

Dimarts 4: A les 12h, Plaça Espanya: Manifestació "Més conductors/as i menys directius". Dimecres 5: A les 12h: Plaça Catalunya: Manifestació "Per un Transport Segur i Econòmic".
Dijous 6: A les 12h: Plaça Universitat: Manifestació "Pels 2 Dies sense repressió policial. En suport del company Javi". Divendres 7: A les 12h: Assemblea de Treballadors .


I pel proper dissabte 8 els treballadors i treballadores participaran a la manifestació de Dia de la dona treballadora. A les 18h Plaça Universitat: Manifestació del Dia de la Dona Treballadora dins del bloc de "Les conductores de TMB pels 2 dies de descans setmanal".

En l’assemblea mantinguda avui divendres 7 de març, els treballadors han decidit mantenir l’aturada els dijous de les tres properes setmanes. Mentre, el Departament de Treball ha convocat a TMB i als treballadors la propera setmana per a intentar desbloquejar el procés negociador, per ara trencat.