divendres, 1 de febrer del 2008

EN MOVIMENT, nova plataforma en defensa de la llibertat d'expressió


Coacció, control i intent de detenció per part dels Mossos d'Esquadra
durant l'acte de presentació del Manifest que denúncia la manca de llibertat d'expressió a la ciutat


Santa Coloma.- El passat 31 de Gener es va presentar públicament en roda de premsa EN MOVIMENT per la llibertat d'expressió i la participació a la Plaça de la Vila de Santa Coloma de Gramenet.
El conjunt d'entitats i persones signants del manifest d'EN MOVIMENT es congregaren a la Plaça de la Vila per fer la lectura d'aquest. Un cop s'exposaren els motius de la creació d'aquesta plataforma ciutadana, tots ells recollits al manifest, i havent-lo llegit, la quarentena de persones integrants de les diferents entitats assistents a la roda de premsa es comprometeren a divulgar els motius de l'existència d'EN MOVIMENT i recollir adhesions tan individuals com col·lectives.

El manifest que ja recull una vintena d'entitats, i al que la nostra revista ALHORA s'hi ha adherit recentment, s'afirma que: "Alguns partits polítics, apliquen una mordassa als moviments associatius i a la premsa que no són controlables i manipulables. El PSC, en un acte d’originalitat, inclou a les Ordenances de Neteja uns apartats que signifiquen una retallada de la llibertat d’expressió. A Santa Coloma de Gramenet, des de l’arribada a l’alcaldia de Bartomeu Muñoz, l’aplicació d’aquestes ordenances s’ha portat a un extrem que ratlla la intolerància i l’autoritarisme". També s'assenyala clarament que "la política que practica Bartomeu Muñoz i l’equip de govern amb les entitats socials, és clarament repressiva", afavorint amb prebendes i clientelisme a aquelles que són afins al govern; reprimint, en canvi, a aquelles que són crítiques. Un ambient de mordaça que facilita l'expansió de politiques especulatives i clientel·lars, que neden , així, en un ambient d'impunitat, amb el silenci majoritari de la societat i la viu-viu dels qui la gestionen.

Al manifest es demana la retirada de l'Ordenença de Neteja, altament sancionadora i restrictiva; l'aprovació d'un nou reglament de Participació Ciutadana i llibertat d'actuació pels mitjans de comunicació independents, entre d'altres mesures.

Control i coacció com en temps franquistes i de la BPS

Un cop finalitzada la roda de premsa, el retall constant que des de l'Ajuntament colomenc s'aplica contra la llibertat d'expressió es va tornar a fer palés en un intent d'identificació aleatòria per part dels Mossos d'Esquadra -presents durant l'acte de presentació-, a la qual el conjunt d'assistents s'hi negaren. Davant la situació, i havent intentat portar a una persona a comissaria per la negació a identificar-se al carrer i d'haver escorcollat i identificat a una altra persona en el moment de marxar, s'ha demostrat com la manca de llibertat de reunió, participació i expressió és cada dia més flagrant a la ciutat.

Per la llibertat d'expressió i la participació!
Ens posem EN MOVIMENT!

Informació i fotografia: EN MOVIMENT.

Per a llegir el manifest i consultar el blog clica aquí