dimecres, 6 de febrer de 2008

Bartomeu Muñoz referma el seu tarannà repressiu contra la participació ciutadana i la llibertat d'expressió
La present informació ha estat editada a partir d'una crònica elaborada per la mateixa plataforma "EN MOVIMENT", en motiu de la celebració del passat 4 de febrer del Ple ordinari de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet on una setantena de persones varen ser expulsades de la sala i es va impedir parlar a vàries entitats.


Santa Coloma .- A les 19.00h del 4 de febrer es va obrir la porta de l'Ajuntament deixant passar, només, a unes quantes persones de la setantena que estaven esperant per entrar. Després d'insistir, des d'instàncies superiors es va deixar entrar al conjunt de persones que no havien pogut accedir. A la vegada, la sala de Plens ja estava gairebé plena abans d'obrir les portes. Aquest cop, una setantena de persones va assistir-hi donat que diverses entitats sotasignants del manifest "En moviment per la llibertat d'expressió" havien demanat paraula al Ple. Les persones que van arribar més tard no van poder entrar. La paraula havia estat demanada complint amb tots els requisits legals que marca el "Reglament de Participació Ciutadana". Aquest "Reglament" diu que si alguna entitat vol parlar al Ple municipal el contingut d'aquest parlament ha de tenir relació amb algun dels punts o mocions presentades pels grups polítics que tenen representació al consistori.
Diverses entitats havíen demanat la paraula per parlar de la 'Memòria històrica', basant-nos en una moció presentada al Ple pel grup municipal d'ICV-EUiA i que des de fa uns anys al voltant del 27 de gener- data de l'ocupació de santa Coloma per l'exèrcit franquista- s'organitzen un seguit d'activitats antifeixistes. Només va poder parlar l'Ateneu Júlia Romera que, lamentablement, no va poder acabar la seva intervenció interrompuda amb freqüència i de males maneres pel propi alcalde, Bartomeu Muñoz i Calvet (PSC), ja que el contingut de la intervenció no li devia ser grata.
Les entitats restants, d'entre les quals algunes que havien demanat paraula (que havia estat demanada i concedida; exceptuant la Comissió Antifeixista 27 de Gener), es van quedar sense el dret d'exercir la paraula.

L'alcalde va donar per concloses les intervencions de les entitats de forma taxativa, ordenant que es continués el Ple. Davant les protestes de les entitats que es van quedar sense parlar la única resposta va ser: "que ell era el President i que així ho manava". L' ordeno y mando prepotent i totalitari s'imposava....alguna cosa li deu haver quedat a Bartomeu Muñoz del seu pare -Don Blas-, el darrer alcalde franquista de la ciutat. Mentre, el conjunt de persones van mostrar diferents fulls amb frases dedicades a la manca de participació ciutadana i la llibertat d'expressió a Santa Coloma de Gramenet, girant-se i donant l'esquena a l'alcalde, tot llegint a viva veu el manifest de la Plataforma. Tot seguit, l'alcalde va demanar als cossos policials l'expulsió de la sala de Plens dels assistents.


EN MOVIMENT estudia emprendre accions judicials contra l'Ajuntament
i judici per "falta de respecte a l'autoritat" contra un membre de la plataforma


Tots els assistents, la majoria membres de les entitats sotasignants del manifest 'En moviment', van coincidir que el que va passar en el Ple del 4 de febrer va ser una nova i greu transgressió del dret que té la ciutadania a expressar-se lliurement al Ple municipal. Aquest fet ens referma a demanar als ciutadans i ciutadanes, una vegada més, el recolzament individual o com a entitat al manifest de 'En moviment per la llibertat d'expressió i la participació'.

La plataforma 'En moviment per la llibertat d'expressió i la participació' i les entitats que no van poder exercir el seu dret a la paraula ara estudiarem les accions legals i jurídiques oportunes a emprendre. Un cop a fora de la Sala de Plens les més de setanta persones es van concentrar amb una pancarta i diverses torxes explicant el succeït i clamant per la mobilització.
Per altra banda, a darrera hora del passat 4 de febrer, la persona que va ser identificada en acabada la roda de premsa de presentació d' EN MOVIMENT el dijous 31 de gener, va rebre una citació judicial per "falta de respecte a l'autoritat" per uns suposats insults. Davant la total indefensió del denunciat, el judici, s'ha acabat realitzant el matí de dimarts 5 de febrer al Jutjat d'Instrucció núm. 1 de Santa Coloma de Gramenet, on han comparegut la mosso d'esquadra denunciant, la persona identificada i tres testimonis que ha portat a la Fiscal a demanar l'absolució, quedant vist per sentència per al proper dilluns 11 de febrer de 2008.


Per la llibertat d'expressió i la participació!

Ens posem en moviment!


Fotografies: EN MOVIMENT