dimecres, 16 de gener del 2008

La FAVB seguidisme polític i mer apèndix de l'Ajuntament


Badalona.- La Federació d'Associacions de Veïns de Badalona (FAVB) va celebrar eleccions per a renovar el seu secretariat a finals de novembre. No és noticía, ja que els comicis interns com diem van tenir lloc fa un mes i mig. Passat aquest temps, la "nova" junta, no dóna suficients mostres de regeneració que se suposa hauría d'haver estat un dels principals objectius de les eleccions de novembre. Un total de trenta-cinc associacions de veïns van prendre part a finals de novembre en el procés per triar la nova junta directiva de la Federació d'Associacions de Veïns de Badalona. Només trenta-cinc van assistir-hi , de les més de quaranta entitats que conformen la FAVB! Quan això passa en un moviment de base com el veïnal, és que hi ha alguna cosa que no acaba de rutllar bé. Tot i així, i enmig de l'anunci d'impugnació de les eleccions per part de l'exvicepresident del secretrariat, Miguel Jurado, regidor independent pel PP a l'Ajuntament badaloní i de dos members de l'AA.VV. El Raval (extrems que es van saldar amb un acord posterior), els representants de les entitats van escollir els dinou candidats de la llista que hi concorrien. Les onze persones que van treure més vots formen el nou secretariat: Manuel López, de Nova Lloreda Nord (23 vots); Justo Alarcón, de Montigalà (20); Albert Borràs, de Sistrells, i Francisco Rodríguez, de Bufalà (14); Xavier Argimon, de Coll i Pujol, Diego Guerrero, de Nova Lloreda Nord, i José Sánchez, de Canyet (13); Francisco Lillo, de Sant Mori de Llefià, i Manuel Garcia Carmona, de Sant Crist Nord (12); i, finalment, Julio Molina, de la Pau, i Antoni Herrera, de Montigalà-Batllòria (11).
Dir que és una nova Junta és quelcom relatiu, ja que es mantenen sis persones de l'anterior junta i se n'estrenen només cinc més. Hi continuen vinculats quatre membres de gairebé tota la vida: Diego Guerrero, Julio Molina, Francisco Lillo i Manuel Garcia Carmona. Manuel López, secretari de l'última junta, en fou escollit nou president de la FAVB. Pedro Jesús Fernández, que ha estat president en funcions en els darrers mesos va abandonar la Junta.

Una ocasió perduda per a la renovació

És una ocasió perduda el que la FAVB no hagi volgut anar més en profunditat en la renovació dels membres del seu secretariat, ja que el manteniment de gent que porta més de quinze, vint, vint-i-cinc anys en el mateix no és, precisament, aportar aires de renovació ni en les formes ni en els continguts. És posar encara més en evidència les mancances profundes que arrossega la FAVB, cada cop una entitat més lligada i vinculada al seguidisme de la política de l'administració. Des de fa anys a la FAVB s'hi va a fer política, o com molts els agrada més de precisar, a servir-se'n de la política: a l'hora de demanar un ajut o subvenció, d'utilitzar l'entitat com a moneda de canvi en la política local, per a col·locació d'amics o propers, corretja de transmissió i control polític....per allunyar-se cada cop més del paper per allò que fou concebuda, això és: una plataforma independent de reivindicació i defensa dels interessos dels veïns associats i dels barris davant de l'administració. I rés més.

Un mer apèndix de l'Ajuntament i fer digeribles algunes lluites

El paper polític de tots els membres de la Junta i càrrecs de la FAVB és una cosa prou óbvia. Tots, o gairebé tots, pertanyen a un partit (Julio Molina a EUiA; Francisco Lillo, EUiA; Manuel Lopez, PSC, sector casquetista...la majoria del secretariat són militants socialistes i han usat la seva influència per a fer un control social i polític de determinades lluites o sectors, com el mateix Diego Guerrero, membre de la Junta, etc. No es casual que des del mateix Secretariat, alguns dels seus membres s'hagin destacat més aviat per a controlar a diverses entitats o col·lectius socials i polítics, per reduir la seva radicalitat, mesurar el seu radi d'influència o neutralitzar les seves accions, acostant-les o fent-les diregibles als ulls de l'administració, com és el cas de Revolta Global o la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). O directament, des d' Alcaldia, com l'AA.VV. del Centre, a través de Jaume Oliveras, ara dimitit com a president.
Des de l'AAVV El Raval, a través dels membres de la seva junta, Carlos Pérez i Antonio Del Río que van intentar impugnar les eleccions de novembre i han llençat la idea de constituir una FAVB o Plataforma veïnal alternativa, s'ha arribat a acusar a la FAVB de ser un "mer apèndix de l'Ajuntament". A més, són prou conegudes les "pressions polítiques" i influències de tot tipus rebudes per distintes associacions a l'hora de les votacions sigui per escollir la Junta o discutir qualsevol tema d'importància, campanya, etc. "Pressions" l'existència de les quals són reconegudes per distintes entitats i el mateix president entrant, Manuel López.

La mateixa destitució del vicepresident de la Junta anterior, Miguel Jurado, fa gairebé un any (abans que aquest sortís escollit regidor independent dins la llista del Partit Popular el maig passat) perque havia denunciat incompliments estatutaris de les reunions i decisions del llavors president Julio Molina, va tenir a la FAVB durant mesos gairebé aturada i absorvida enmig de l' amenaça de procés judicial. La crisi que va generar la destitució de Jurado s'ha superat in extremis amb el reconeixement per part de la nova Junta de que la destitució de l'exVicepresident va ser un "error" i del tot "irregular". Les crítiques per part de varis membres del secretariat anterior de que Jurado posava traves a la funció i marxa normal de la FAVB, així com d' acusacions de que darrera d'ell es movien "obscurs" interessos del PP, només proven que la FAVB és un mer laboratori d' interessos i influències del conjunt de les forces polítiques de la ciutat, on es mesuren la seves capacitats i tenen el terreny abonat per a ser corretja de transmissió, desenvolupar un control social a la Ciutat i per tant, esdevenir un fre, un deturador o neutralitzador de les lluites ciutadanes.

Ara que s'ha anunciat el relleu davant de l'alcaldia de Maite Arqué, adquireix una importància cabdal els continuus esmorzars que durant mesos han anat duent a terme l'ex president de la FAVB, i ara vocal de la seva Junta, Julio Molina -que ara es dedicarà principalment a l'àmbit català del món veïnal-, amb el regidor d'Urbanisme. Pactar els temes i campanyes a desenvolupar, fixar els ritmes i paper que desenvoluparà la FAVB, són decisions que es perfilen i es prenen més sovint del que sembla a fora dels seus òrgans, en un esmorzar amb el Primer Tinent d'alcalde, per exemple, que no pas a dins de la Junta.

Foto: Taula que dirigia les eleccions de la FAVB, el novembre passat. (EL PUNT)