dilluns, 28 de gener del 2008

El Fòrum Social Català mobilitza a quasi 200 moviments socials i alternatius coincidint amb el Dia Mundial d’Acció i Mobilització Global


Barcelona.- Unes 3000 persones participaren ahir diumenge 27 de gener en la manifestació pels carrers de Barcelona convocada pel Fòrum Social Català (FSCat), que aquest passat cap de setmana ha organitzat diverses activitats en la capital catalana. La marxa, convocada sota el lema 'Un altre món ja és possible', va arrencar a les 12:00 hores en Placa Universitat i va transcorrer en un to festiu per les Rambles de Barcelona, fins a arribar a la plaça Sant Jaume. Més de 3.000 persones, per altra part, havien assistit als actes organitzats pel FSCat, que es van iniciar el divendres coincidint amb el Dia Mundial d'Acció i Mobilització Global convocat pel Fòrum Social Mundial.


Els moviments socials i organitzacions catalanes s'han sumat a la crida que es va fer en l'últim Fòrum Social Mundial, celebrat en Nairobi (Kenya) al gener del 2007 i en el qual es va decidir que en 2008, en comptes d'organitzar una nova trobada mundial, se celebraria una jornada de mobilitzacions en tot el planeta.
El Fòrum Social Català, amb 190 entitats adherides al moviment, ha organitzat més de 100 activitats que han tingut lloc en l'edifici històric de la Universitat de Barcelona, com seminaris, tallers, exposicions, assemblees i una fira d'entitats en el pati del recinte.


Què és el Fòrum Social Català?


El Fòrum Social Català (FSCat) és un espai de trobada obert, divers, plural, no confessional, no governamental i no partidari. És un espai d’intercanvi d’experiències, de debat, de mobilització i d’articulació d’entitats i de moviments socials que rebutgen el model actual de desenvolupament dels pobles i que es troben en un procés permanent de recerca i construcció d’alternatives.
El FSCat pretén estimular la reflexió i l’acció a partir d’una democràcia veritablement participativa, pel que fa a les dinàmiques polítiques, econòmiques i socials actuals i proposar alternatives que se centren en l’atenció de les necessitats de l’ésser humà i del respecte a la natura.
El FSCat vol articular de manera descentralitzada i en xarxa a entitats i moviments socials amb inquietuds similars, involucrats en accions locals i/o internacionals.
El FSCat està obert a totes les entitats, col·lectius i persones de la societat civil, amb l’excepció dels partits polítics, organitzacions governamentals, militars o violentes.
La participació al procés d’organització del FSCat és oberta a totes les entitats i persones de la societat civil i els moviments socials que s’hi sentin identificades i s’hi vulguin implicar(assemblees, comissions, grups de treball, etc.).

Conferències, debats, exposicions, tallers han omplert hores i hores de debat i intercanvi a la Universitat de Barcelona. Temàtiques tan diverses com deslocalització d’empreses, dret a un habitatge digne, moviment veïnal i construcció de la ciutadania, la llibertat d’expressió, la sostenibilitat ecològica, el consum responsable i solidari, cooperació amb el Tercer Món, polítiques per a la igualtat de gènere, la democracia als mitjans de comunicació, la lluita de les persones immigrades, etc, etc.

El diumege 27 en una Assemblea general de cloenda que aplegava a tots els participants i representants dels moviments socials que hi han treballat aquests dies en el Fòrum, aprovaren una Declaració que la podeu llegir íntegre, com d’altres materials en aquesta adreça. Declaració Fòrum Social Català.

Contacte amb els organitzadors del FSCat: info@forumsocialcatala.cat

En el Fòrum han participat quasi 200 moviments socials i entitats, alguns de molt representatius com: Assemblea contra la Globalització Capitalista, Associació Catalana d’Amics del Poble Saharaui, Ajuda en Acció, Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós, Assemblea Bolivariana de Catalunya, Attac, Ca la Dona, Centre d’Estudis Joan Bardina, Ciemen, Col·lectiu de Suport a la Rebel·lió Zapatista, Ecoconcern, Col·lectiu Ronda, El Viejo Topo, Entre Pobles, Ecologistes en Acció, FAVB (Barcelona), Federació d’ONG per la Pau, Greenpeace, Acció Solidaria, Institut de Drets Humans de Catalunya, Intermón Oxfam, Intersindical Alternativa de Catalunya, Intersindical-CSC Confederació Sindical Barcelona Països Catalans, Justicia i Pau, Món 3, Món sense Guerra, Plataforma Aturem la Guerra, Setem, Sindicat de Periodistes, Sindicat Ferroviari, Unitat Cívica per la República, V de vivienda, Veterinaris sense Fronteres, Xarxa contra el tancament, Xarxa de Consum Solidari, Asamblea trabajadores conflicto, Ateus de Catalunya, Xarxa Nova Cultura de l’Aigua, entre molts d’altres.