dimecres, 19 de desembre del 2007

En defensa de Mercedes-Benz i els poligons industrials de Sant Adrià

Barcelona.-Una vegada més la vergonya de les multinacionals amb l'aval de les administracions públiques que afavoreixen politiques de deslocalització de les empreses, s'ha deixat caure amb força al barri del Bon Pastor, Barcelona, a llindar de la nostra comarca amb molts treballadors colomencs, adrianencs i badalonins afectats pel tancament de Mercedez-Benz. La històrica empresa -fa 50 anys que produeix al barri- va anunciar a l'octubre passat als seus 420 treballadors el cessament de la producció de la fàbrica i que recol·locaria a 258 empleats a la nova societat creada a risc compartit amb Estampaciones Sabadell, que es a punt de funcionar a Esparreguera dels 420 treballadors. A la resta de treballadors se lis oferirà l' opció de traslladar-se a la fàbrica de Vitòria, negociant un contingent de mà d'obra amb els nous proveïdors que se estàn buscant, per a que facin una part de la producció, o jubilacions anticipades. Els treballadors van anar la la vaga indefinida i s'organitzaren en assemblees. Després va venir un acord en el que es preveuen 110 prejubilacions, amb la possibilitat que al 2014 s'arribi a 170; el trasllat de 270 treballadors a la planta que el grup ha obert a Esparreguera i un programa de baixes incentivades.
No és la deslocalització industrial un fenomen nou. No hi ha prou amb reduir-los als treballadors el salari, no hi ha prou amb multiplicar les plusvàlues i beneficis a costa del seu treball, no hi ha prou amb les grotesques retallades en les condicions de treball, tampoc amb la subcontratació, la temporalitat o la sobreexplotació que afecta a milers de treballadors a l'any; les multinacionals sempre volen més i més i les administracions públiques concedeixen xecs en blanc a aquests empresaris, deixant-los als obrers una vegada més en l'estacada.

Darrere d'aquest tancament de la Mercedes-Benz, on no va intervenir cap avís previ i on fins i tot les centrals sindicals consideraven, com mínim fins al 2014 la vida productiva de la factoria, gairebé amb tota probabilitat s'amaguen foscos interessos econòmics que van a beneficiar tant a aquesta multinacional com als regidors municipals de Barcelona i rodalies (Sant Adrià, Badalona, Santa Coloma) amb els espectaculars projectes especulatius urbanístics que s'estan aprovant a la zona (litoral adrianenc i badaloní, antics terrenys de la Fecsa, carrer Guipúscoa, terrenys de l'Espanyol, La Catalana, polígons de Montsolís i Vía Trajana,...), curiosament estem parlant de Consistoris governats pel PSC i ICV. De tots és sabut l'auge especulatiu dels terrenys on es troba la històrica fàbrica de la Mercedes-Benz, i de tots és sabut l'afany depredador amb el qual actuen les formacions "progressistes" (PSC, ERC, ICV-EUiA), que important-los bén poc els treballadors afectats i les seves famílies ja hauran pactat la recalificació multimilionària dels esmentats terrenys amb els responsables de la Mercedes-Benz. Enlloc de garantir la no recalificació dels terrenys de la Mercedes-Benz i evitar així d'una banda el "pelotazo" urbanístic que busquen els directius dirigents de la factoria alemanya i per l'altre obstaculitzar i sancionar a l'empresa en el cas de prosseguir amb el tancament; en lloc de sortir en defensa dels interessos dels treballadors actuant en contra de la deslocalització, l'avalen perque ja els va bé les conseqüències que se'n desprenen, expulsant del barri sectors populars i families senceres que els són un obstacle per als projectats barris d'alt estanding i els negocis amb que financien les seves butxaques.


Mercedes-Benz i barris de Bon Pastor, Badalona i Sant Adrià: una mateixa lluita

El Barri del Bon Pastor hauria d'unir-se a la lluita dels treballadors de la Mercedez-Benz, en la lluita contra la deslocalització de l'empresa i defensar plegats un model de barri concebut pels mateixos treballadors i veïns que hi viuen, un barri per viure i treballar. La Mercedes-Benz forma part de la identitat del barri, i són molts els veïns dels nostres barris (del Bon Pastor i del Barcelonès Nord) que hi treballen. És part del teixit industrial de les nostres ciutats, teixit que retrocedeix cada vegada més, en el qual els nostres fills mai podran treballar si es permet, com s'ha fet ja en tantes i tantes fàbriques i tallers, que la Mercedes-Benz es tanqui. De la lluita i en la defensa unitària dels interessos de tots, veïns i treballadors, ha de nèixer una nova esperança.

D'altra part, diversos petits empresaris del barri de Montsolís de Sant Adrià estan creant una associació per a fer front i denunciar l'especulació urbanística.