dilluns, 12 de novembre del 2007

Maite Arqué mostra els seus encants als especuladors immobiliaris


Barcelona.- Encara que d'entrada ens podem preguntar, què fa una representant d'una administració pública en un congrés o saló d'empreses immobiliàries i màfies especuladores, el Meeting Point de Barcelona, en realitat poc o gens ens ha d'estranyar quan sabem de sobres que ens les darreres dècades els ajuntaments i administracions públiques-i en això els municipis metropolitans en saben molt- s'han convertit en els grans i principals avaladors de les polítiques especulatives immobiliàries. Així doncs, l'alcaldessa de Badalona, Maite Arqué, va estar el darrer 6 de novembre llegint una ponència en la III Jornada sobre polítiques d'habitatge social i urbanisme, organitzada per la Federació de Municipis de Catalunya per aquest saló internacional anual de les empreses immobiliàries que se celebra a la capital catalana. Com es podia esperar i seguint la dita tant nostra "d'on no n'hi ha, no raja" la esmentada ponència va defraudar moltes espectatives del sector ja que no va aportar gran cosa. Arqué va fer bàsicament un discurs sobre la informació que ja es coneix dels projectes de l'Ajuntament, obviant -en canvi- entrar en aspectes que encara no estan resolts. Entre ells va esmentar el port, la Unió Vidriera, el Màgic-BDN, l' Illa Fradera, sense aclarir-ne com s'ampliarà el centre de la Ciutat. Sí va sorprendre que tractés del cas de Ca l'Arnús com si ja estigués tancat tot planejament, això sí sense fer referència als entrebancs seriosos que s'està trobant amb la vulneració dels drets dels antics residents, i ocultant l'operació especulativa que s'hi executarà, tirant per terra el projectat Parc públic -en realitat del tot disminuit-, tot reincorporant antics projectes privats de restauració, pisos i hotels.

Mobilització contra els especuladors del ciment


Paral·lament a aquest saló internacional de les immobiliàries, promotores i institucions, una àmplia xarxa d'entitats i plataformes socials i ciutadanes organitzaren una setmana de mobilització i denúncia en contra de l'especulació i en defensa del territori.
La principal acció fou la manifestació convocada el passat dissabte 10 de novembre al barri deSant Andreu, de Barcelona, a la que ho assistí un nodrida gentada.
En la crida de la campanya "Aturem el Meeting Point" es diu literalment: "No sols [les immobiliaries i institucions públiques] no amaguen els beneficis astronòmics, sinó que presenten com a equipaments i serveis les grans infraestructures depredadores: autopistes, Tren d'Alta Velocitat (TAV), Molta Alta Tensió (MAT)…Els grups immobiliaris i les constructores, conjuntament amb les institucions públiques, projecten un model territorial pensat en l'impuls dels negocis empresarials i no en la necessitat de les persones. No els importa qui habita el territori, tot és a la seva disposició per fer-hi negocis, tot està en venta, per ells no som persones sinó mercaderies i els qui ens atrevim a protestar, un obstacle pels seus interessos.Actualment hi ha nombrosos casos d'especulació urbanística i destrucció del territori, especialment a l'àrea de Barcelona: el Pla Caufec a Esplugues, la remodelació de Torre Baró, el Pla de la Barceloneta, la construcció de gratacels a Santa Coloma, la destrucció d'habitatges i polígons industrials a Poblenou, la construcció de grans edificis d'oficines i hotels a tot el litoral barceloní, l'ampliació del port i de l'aeroport, el pas de l'AVE per Sants i la Sagrera, la destrucció de cases al barri de la Trinitat, i un llarg etcètera arreu...". Així com al Barri del Bon Pastor, el Litoral adrianenc i badaloní, la cessió per a ús privat de terrenys públics a Badalona a benefici lucratiu del Joventut, Sacresa i negocis privats, etc, etc.

Foto: EL PUNT