dissabte, 10 de novembre del 2007

Can Casacuberta 100 anys: dels telers als llibres


Badalona.- La Regidoria de Cultura i Patrimoni Cultural de l'Ajuntament de Badalona ha organitzat una exposició durant aquest mes de novembre per a celebrar el centenari de l'edifici que acull a la Biblioteca Central Can Casacuberta. L'edifici actual fou una fàbrica tèxtil de 1920 a 1979 i va ser construït en dues fases diferenciades entre els anys 1907 i 1920 per l'arquitecte modernista Joan Amigó i Barriga. L'empresari Josep Giró i Blanch va iniciar l'activitat tèxtil el 1893 al carrer Guifré fins que l'augment considerable del volum del negoci en la secció de filats de llana i estams el va obligar a ampliar l'empresa obrint una nova fàbrica al c/Dos de Maig. Aquell mateix any de 1920 la fàbrica va ser adquirida per Salvador Casacuberta. La nova Biblioteca fou inaugurada el 1992, fruit del trasllat de l'antiga biblioteca de Sant Anastasi, que tenia la seu al Museu de Badalona.

L'exposició és un recorregut dels cent anys d'història de l'edifici a través de les imatges des de començament del segle XX amb la sortida de la fàbrica fins les darreres instantànies que ens mostren la profunda renovació per adequar-la al seu nou ús de biblioteca.

L'exposició ha estat realitzada per Montserrat Rodríguez i Ezequiel Barrios (Biblioteca Can Casacuberta). Fons Fotogràfic del Museu de Badalona.


Conferències


Paral·lelament a l'exposició i durant novembre a Can Casacuberta (c/ Mossèn Anton, 40-48) es realitzaran un seguit de conferències a l'entorn del món tèxtil. Totes a les 19 h.


6 novembre: La indústria tèxtil catalana. Dels orígens a mitjan segle XX. Esteve Deu, professor del Departament d'Economia i Història econòmica de la UAB.

13 novembre: Taula rodona. Jo vaig treballar a Can Casacuberta, coordinada pels historiadors Jordi Albaladejo, Montserrat Carreras i Emili Ferrando.

20 novembre: Indústria i literatura. De la màquina de vapor al desmantellament de les fàbriques badalonines. Jordi Font, enginyer i escriptor.

27 novembre: Pau Rodon i la indústria tèxtil. D'autor a editor. Montserrat Bargalló, dissenyadora tèxtil especialitzada en la història del teixit.